QN Sport+ Television N.V.

Verenigde Staten grijpen laatste strohalm en treffen Oranje

Het Nederlands elftal neemt het in de achtste finale op tegen de Verenigde Staten. In de beslissende groepswedstrijd won de VS met 0-1 van Iran, dat als derde eindigde in Groep B. De VS neemt de tweede positie in en gaat samen met Engeland door.

Team USA had slechts een van de voorgaande zeven interlands gewonnen, maar tegen Iran zat er niets anders op. Met Sergiño Dest in de basiself opende de VS de jacht op het eerste doelpunt. Aanvankelijk liet de zorgvuldigheid in de afrondende fase te wensen over. Na 27 minuten ontstond een goede kopkans voor Timothy Weah, maar de bal belandde in de handen van keeper Alireza Beiranvand.

De wedstrijd, die vooral in het teken stond van diplomatieke spanningen, werd zeven minuten voor de rust opengebroken door Christian Pulisic. Na een lange bal van Weston McKennie knikte Dest de bal in het strafschopgebied richting Pulisic, die van dichtbij afrondde. Diep in de blessuretijd van de tweede helft kwam ook Weah tot scoren, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

DTSNV

Iran waagde na de pauze slechts één gevaarlijke doelpoging: halverwege de tweede helft schoot Saman Ghoddos uit kansrijke positie naast. Verder slaagde Iran er zelden in om een vuist te maken. Pas in de negen minuten durende blessuretijd liet Iran zich weer gelden. Een kopbal van Morteza Pouraliganji zeilde via het been van Tyler Adams naast; in minuut 98 ontstond een hachelijk moment toen Mehdi Taremi in het strafschopgebied licht werd vastgehouden door Cameron Carter-Vickers, maar een penalty bleef tot opluchting van de VS en tot woede van Iran uit.

Het WK zit er zodoende op voor Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh, die een schorsing uitzat en dus niet meedeed tegen de VS. Het duel tussen Oranje en de VS vindt zaterdag plaats in het Khalifa International Stadium in Al-Rayyan.