QN Sport+ Television N.V.

Verfrissing spelregelkennis lokale voetbalscheidsrechters met MA-cursus

Lokale voetbalscheidsrechters volgen vanaf vrijdag een Member Association (MA) cursus. Het gaat om een vijfdaagse cursus die elk jaar gehouden wordt voor scheidsrechters ”om hen te updaten met de spelregels en spelsituaties enzovoort”, zegt Robert Obergh desgevraagd. Volgens de head of referee van de Surinaamse Voetbalbond is een van de veranderingen de naam van referee assessor naar observer/coach. Javier Santos (regional development officer Concacaf/Fifa) zal zondag meer uitleg hierover geven. Santos, Peter Prendergast (technical instructor) en Alan Brown (fitness instructor) hebben de leiding van bovengenoemd leerprogramma. De Concacaf/Fifa-vertegenwoordigers krijgen ondersteuning van lokale officials Jagny Anderson (technisch instructeur) en Steven Botland (fitness instructeur).

tromoto nv

n totaal doen 34 wedstrijdofficials mee. “Referees die hieraan deelnemen moeten fit zijn en de regels tijdens het spel zo goed mogelijk hanteren”, legt Obergh uit. “Dit jaar hebben wij een paar jonge scheidsrechters, die veel kunnen betekenen in de toekomst.” Naar zeggen van Obergh is de focus van deze opleiding erop gericht te werken aan integriteit en zelfvertrouwen van de arbiter. Behalve theorie zullen er ook veldsessies worden afgewerkt, waarbij wordt gekeken naar het innemen van een betere positie op het veld tijdens een wedstrijd. Vrijdag wordt een begin gemaakt met een fitnesstest op het Yellow Birds sportcomplex. Een dag later vindt de officiële opening plaats in de vergaderruimte van het Franklin Essedstadion.

Voorbereidend werk

Op 11 september werd een zoommeeting met alle instructeurs gehouden, waarbij het één en ander over deze leergang werd besproken. “Anderson en Botland hebben vaak zoommeetings, waarbij er trainingen worden gegeven. Met beeldmateriaal worden situaties op het speelveld besproken.” Naar zeggen van Obergh werd op 2 en 3 september een mini MA-cursus gehouden. “Wij mogen tevreden zijn met de presentatie van de referees.”                                              De deelnemende referees zijn door de head of referee, scheidsrechterscommissie en instructeurs geselecteerd. Obergh zegt dat er ook andere officials worden toegelaten om de MA-cursus te volgen. “Ons streven is ook aan verjonging te werken.” De Wereldvoetbalbond (Fifa) heeft programma’s met als bedoeling te werken aan de ontwikkeling van de lokale scheidsrechters. In een telefonisch onderhoud dinsdag met Dave Meikle (Concacaf referee manager) werd Obergh voorgehouden dat de Concacaf een online training zal verzorgen voor referee assessors. Deze educatie kan ruim 5 dagen (elk 3 uren per dag) duren. “Wij zullen ook hieraan participeren”, legt Obergh uit.

Key News