QN Sport+ Television N.V.

Vertrek Kroes enige weg voor Ajax: “Directeur kan niet verdacht zijn van handel met voorkennis”

tromoto nv

Michael van Praag heeft dinsdagmiddag gereageerd op het vertrek van Alex Kroes. Hij is per direct geschorst vanwege het ‘zeer aannemelijk’ handelen in Ajax-aandelen met voorkennis. De Amsterdamse club is van plan per ommegaande de samenwerking te beëindigen.

Van Praag vertelt wanneer de aandelen van Kroes bij de club bekend werden. “Wij zijn erachter gekomen na een publicatie over de aandelen die hij had. Op 16 maart hebben wij bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten red.) de publicatie ingezien. Later in gesprekken met Alex zelf heeft hij ons een Excel-bestand doorgestuurd waarin we de data van de aankopen konden zien. Daarin viel 26 juli 2023 ons op, omdat dat precies de dag is waar hij mondeling heeft gehoord dat hij de nieuwe algemeen directeur van Ajax ging worden”, aldus de RvC voorzitter.

De club won juridisch advies in, waaruit bleek dat het aannemelijk is dat Kroes een strafbaar feit pleegde. De kersverse directeur handelde namelijk met voorwetenschap. Kroes betaalde destijds ongeveer 190.000 euro voor zijn aandelen.

 

“Als je directeur wordt van een beursgenoteerde onderneming en je koopt dan aandelen als de buitenwereld nog niet weet van je nieuwe aanstelling, is er geen andere conclusie, dan dat het handel met voorkennis is.”

Van Praag legt uit dat er aan Kroes gevraagd is of hij aandelen heeft, maar niet wanneer die aandelen precies zijn gekocht. “Dat is niet aan ons om te vragen. Hij wil directeur worden van een beursgenoteerde onderneming, dus als het om transparantie gaat, dan hoort hij dat zelf aan te geven.”

De RvC ziet daarom ook geen andere uitweg dan Kroes te ontslaan. “Alex heeft vrijdag zelf nog voorgesteld om in gesprek te gaan met de AFM om de situatie voor te leggen, maar dat is niet hun taak. Het is ook nog nooit in het hele bestaan van de AFM gebeurt dat je met ze tweeën naar de AFM gaat om te beslissen wat we kunnen doen. Ze houden alleen toezicht en ze zijn er niet om te vragen wat ze van de zaak vinden.”

 

“Wij hebben ook gekeken of bijvoorbeeld een boete volstaat. Dat kan niet, omdat wij vinden dat een directeur bij een club als deze niet verdacht kan zijn van handel met voorkennis. Je kan hem een andere functie geven, maar dan is hij een gedegradeerde CEO. Dat gaat gewoon niet.”

Kroes werd afgelopen zomer benoemd tot directeur, maar kon zijn werkzaamheden pas vorige maand oppakken. Dit in verband met zijn vorige contract bij AZ. Kroes’ taken worden nu door collega-directieleden overgenomen. Van Praag zal de directie bovendien bijstaan als gedelegeerd commissaris.

“We gaan door waarmee we begonnen zijn: Ajax op technisch vlak weer maken zoals wij willen. De koers die is ingezet door Alex Kroes, maar ook door Kelvin de Lang, Louis van Gaal en Danny Blind, gaat gewoon door.”

Als laatste benadrukt Van Praag dat er geen ontevredenheid binnen de club was over het functioneren van de geschorste algemeen directeur. “En dat is precies waarom ik dit zo erg vind. We hebben verdorie een halfjaar op hem gewacht. Ik ben op m’n knieën naar AZ geweest om te vragen of hij eerder kon komen. Zo graag wilden we hem ook hebben. We waren blij dat hij binnen was en nog geen drie weken later gebeurt dit.”

 

Er zal op korte termijn een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) bijeengeroepen worden om de aandeelhouders te horen over het voorgenomen ontslag, zoals de statuten voorschrijven. Daarna zal de RvC een besluit nemen over het ontslag.

Derde ontslag dit seizoen

Ajax kent een dramatisch seizoen. Sven Mislintat tekende vorig jaar een contract tot en met de zomer van 2026 bij Ajax, haalde twaalf nieuwe spelers, maar werd in september na het gestaakte duel tussen Ajax en Feyenoord alweer ontslagen. Volgens Ajax door gebrek aan een breed draagvlak binnen de organisatie. Ook Maurice Steijn werd in oktober ontslagen als trainer van de Amsterdamse club.

 

Daarvoor namen ook technisch directeur Marc Overmars, algemeen directeur Edwin van der Sar en meerdere hoofdtrainers afscheid van de club.

De club draait momenteel één van de slechtste seizoenen uit de historie. Ajax staat op dit moment vijfde in de Eredivisie, met acht punten minder dan AZ. Nummer vijf N.E.C. heeft maar twee punten minder dan de Amsterdamse club. Ajax treft donderdag Go Ahead Eagles en zondag Feyenoord in De Kuip.

(ESPN NL)