QN Sport+ Television N.V.

Volleybalsters grijpen naast Rio

De Nederlandse volleybalsters hebben de finale van het olympisch kwalificatietoernooi tegen Rusland verloren. Oranje ging in Ankara (Turkije) met 3-1 ten onder: (25-21, 22-25, 25-19, 25-20). Op het spel stond een ticket voor de Olympische Spelen in Rio, komende zomer.

Net als begin oktober in de EK-finale in Rotterdam waren de lange Russinnen te sterk voor Oranje, dat eind mei een herkansing krijgt op het laatste olympische kwalificatietoernooi in Japan. Op dat minder sterk bezette evenement krijgen de volleybalsters een tweede kans om zich voor het eerst sinds 1996 te plaatsen voor de Spelen.

Vier jaar geleden strandde de olympische missie van Oranje tegen Rusland, opvallend genoeg ook in Ankara. De nederlaag op het OKT tegen de Russinnen betekende toen het einde van de weg naar Londen. De volleybalsters wilden zaterdag dolgraag revanche nemen, ook voor de EK-finale die kansloos in drie sets verloren ging.

Veerkracht

De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti toonde veerkracht door na verlies van de eerste set de tweede wel binnen te halen, vooral door enkele rake klappen van de ingevallen Celeste Plak. Daarna had Oranje echter geen antwoord op de harde slagen van Tatiana Kosjeleva, de uitblinkster bij de Russinnen. Zij leidde de veelvoudig olympisch en wereldkampioen met 23 punten, eentje minder dan Natalja Obmotsjajeva, naar Rio de Janeiro. Voor Oranje rest een herkansing in mei in Japan. Italië plaatste zich ook voor dat OKT door zaterdag in de strijd om de derde plaats gastland Turkije in een thriller met 3-2 te verslaan.

De volleybalsters waren het OKT in Ankara maandag begonnen met een gevoelige nederlaag tegen Duitsland (2-3), maar herstelden zich vervolgens met overwinningen op Turkije en Kroatië. In de halve finale toonde Oranje zich ook te sterk voor Italië, waardoor de vrouwen van Guidetti zichzelf twee kansen op Rio bezorgden. De eerste werd zaterdag gemist, de tweede mogelijkheid is over vier maanden in Japan. Op dat mondiale kwalificatietoernooi liggen vier tickets naar Rio klaar, waarvan één voor het beste Aziatische team.

Lonneke Slöetjes was met zeventien punten het meest productief bij Oranje, Plak sloeg veertien punten binnen.

Telesport