QN Sport+ Television N.V.

Voorbeschouwing: Tour de France – Etappe 5

De vijfde etappe van de Tour de France is mogelijk een interessant. Er moet worden gekoerst over een heuvelachtig parcours, waarbij de finish ook heuvelop ligt.

Parcours

Vooral het tweede gedeelte van de 204,5 kilometer lange etappe naar Quimper is een kwestie van op en af. De beklimmingen zijn niet heel lastig, al volgen ze elkaar wel in rap tempo op. De slotkilometer is ook oplopend, tegen 5% stijgingspercentage. Niet alle heuvel zijn gekwalificeerd.

Favorieten

Peter Sagan – Sagan heeft zijn topvorm in deze Tour weer te pakken. In de massasprints blijft hij door zijn goede positioneren snellere sprinter steeds voor. De rit naar Quimper is op het lijf van de wereldkampioen geschreven. Hij kan de meeste klimmetjes goed aan. Zijn team zal woensdag ook geheel in dienst van hem staan. De terechte favoriet.

Sonny Colbrelli – In de ontregelde sprint van de tweede etappe kwam Colbrelli ten opzichte van Sagan net tekort. Woensdag heeft hij zijn grootste kans om in deze Tour een etappe te winnen. De laatste jaren is Colbrelli steeds beter in het klassieke werk geworden, waardoor hij de heuvel goed aan zou moeten kunnen. Te hopen voor hem is dat hij genoeg steun van zijn ploeggenoten heeft. Bahrein rijdt namelijk ook voor een klassement van Vincenzo Nibali.

Michael Matthews – Voor Matthews liggen de kansen op dagsucces in deze ronde niet voor het oprapen. In de vlakke sprints komt de Australiër er normaliter niet aan te pas. De heuvelachtige finale naar Quimper ligt hem beter, alhoewel het misschien in de slotkilometer net niet steil genoeg is.

Julian Alaphilippe – De Fransman zal graag in eigen land willen winnen, en hij zal het ook zeker proberen. Wat voor Matthews geldt, geldt eveneens voor Alaphilippe. De slotkilometer is waarschijnlijk iets te vlak voor hem. Alaphilippe is echter wel een avonturier. Ik zou er niet vreemd van opkijken als hij niet wacht op de laatste kilometer, maar juist eerder de aanval kiest.

Greg van Avermaet – Van Avermaet rijdt deze Tour in dienst van kopman Richie Porte. Toch heeft hij enkele dagen aangekruist waarop hij voor eigen glorie mag gaan. Woensdag is zo’n dag, als de klasssieke finale zich leent voor GVA. Ik ben benieuwd wat zijn tactiek zal zijn. Wachten op de sprint lijkt mij niet zijn beste optie.

Bron : VW.net