QN Sport+ Television N.V.

Voormalige topmannen Duitse voetbalbond aangeklaagd voor fraude bij WK 2006

Het Zwitserse openbaar ministerie gaat drie voormalige topmannen van de Duitse voetbalbond DFB vervolgen voor medeplichtigheid aan fraude bij het WK voetbal van 2006. Het gaat om Horst Schmidt, Theo Zwanziger en Wolfgang Niersbach. Ook voormalig FIFA-topman Urs Linsi wordt in deze zaak vervolgd.

De drie zaten hoog in de top van de DFB en waren onderdeel van het team dat het WK van 2006 naar Duitsland haalde. “Inmiddels is wel duidelijk dat er rond dat proces allerlei dubieuze betalingen zijn gedaan”, zegt Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek.

Het gaat in dit specifieke geval om een betaling van 6,7 miljoen euro aan een FIFA-topman in Qatar. De drie DFB-mannen zouden dat verhuld hebben tegenover de Duitse voetbalbond. Ze ontkenden eerder alle beschuldigingen.

Beckenbauer

Franz Beckenbauer, destijds voorzitter van het team om het WK naar Duitsland te halen, wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de betaling. Hij wordt nu niet aangeklaagd, vanwege zijn slechte gezondheid. Zijn advocaten halen dokters aan die zeggen dat elke opwinding levensgevaarlijk voor Beckenbauer zou zijn.

Het Zwitserse OM is bang dat het hele proces te veel vertraagd zou worden door de gezondheid van Beckenbauer. Daarom is de zaak opgesplitst en worden de andere drie eerst vervolgd.

Het zomersprookje

Duitsland wordt al langer verdacht van omkoping om het WK naar Duitsland te krijgen. Het Zwitserse openbaar ministerie begon een onderzoek naar de zaak na publicaties in het Duitse blad Der Spiegel.

De publicaties leidden tot een schandaal in Duitsland. “De onthullingen over die betalingen hebben het imago van dat WK ernstig beschadigd”, zegt correspondent Van Hulsbeek. “Het WK wordt nu het Sommermärchengenoemd, het zomersprookje. Het is inmiddels wel duidelijk dat het geen schone toewijzing was.”

 

Bron : NOS.nl