QN Sport+ Television N.V.

Voorzitter organisatiecomité Rio 2016 gearresteerd op verdenking corruptie

De Braziliaanse politie heeft donderdag Carlos Arthur Nuzman, de voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van vorig jaar in Rio de Janeiro, gearresteerd op verdenking van omkoping en corruptie.

De 75-jarige Braziliaan zou een illegale rol hebben gespeeld bij het binnenhalen van de Spelen, in 2009. Daarbij zouden leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn omgekocht.

De federale politie van Brazilië deed vorige maand een inval in het huis van Nuzman. Hij moest zich toen op het politiekantoor melden voor verhoor.

Nuzman is al decennialang een prominent figuur in de Braziliaanse sport. Eerst als volleyballer, later als voorzitter van de nationale volleybalbond en sinds 1995 als hoogste baas van het olympisch comité in zijn land.

Met Nuzman werd ook Leonardo Gryner aangehouden. Hij is de voormalige directeur van het Braziliaans olympisch comité.

Diack

De ethische commissie van het IOC begon eerder dit jaar een onderzoek naar mogelijke corruptie rond de toewijzing van het mondiale sportevenement aan de Braziliaanse stad.

Aanleiding is een transactie van 1,5 miljoen dollar van een Braziliaanse zakenman naar de zoon van oud-IAAF-voorzitter en IOC-lid Lamine Diack, enkele dagen voor de stemming in Kopenhagen. De Franse justitie heeft daar bewijs voor en trekt nu samen op met het IOC en de Braziliaanse politie in het onderzoek. De zaak staat inmiddels bekend onder de noemer ‘Unfair Play’.

Niet alleen Diack junior, maar ook bestuurders uit andere Afrikaanse landen zouden flinke geldbedragen hebben ontvangen uit Brazilië. De IOC-leden gaven Rio de Janeiro bij de verkiezing de voorkeur boven Madrid, Tokio en Chicago.

Bron: nu.nl