QN Sport+ Television N.V.

VS maakt status als angstgegner Engeland op WK opnieuw waar

Engeland heeft vrijdagavond niet gewonnen van de Verenigde Staten. In het tweede groepsduel maakte de ploeg van bondscoach Gareth Southgate weinig indruk. Er klonk zelfs boegeroep na het laatste fluitsignaal. Door het doelpuntloze gelijkspel wordt alles op de laatste speeldag beslist in Groep B.

Engeland maakte afgelopen maandag nog indruk door Iran in het eerste groepsduel met 6-2 te verslaan, maar gaf dat flitsende optreden geen vervolg tegen de VS. En dus bleef de WK-primeur waar Southgate zijn pijlen op had gericht opnieuw uit. In de WK-historie won de wereldkampioen van 1966 immers nog nooit van de Amerikanen. Op het WK 2010 hielden de twee landen elkaar in evenwicht (1-1). En op het WK 1950 zorgde de VS voor een van de grootste stunts ooit op het mondiale podium door met een ploeg vol semiprofs het oppermachtig geachte Engeland te verslaan: 1-0.

 

Inmiddels liggen de verhoudingen wel anders, maar opnieuw bleken de Verenigde Staten een lastige tegenstander voor Engeland. De eerste mogelijkheid was nog wel voor Harry Kane, maar de beste kansen in de eerste helft waren toch echt voor The Yanks. Weston McKennie leek te schrikken van de grootte van zijn kans en schoot van dichtbij hoog over, even later liet Chelsea-bankzitter Christian Pulisic het doel trillen met een pegel tegen de kruising. Ook Sergiño Dest liet zich gelden, maar Harry Maguire was net op tijd om de voormalig Ajacied van scoren af te houden toen hij vanaf rechts naar binnen trok.

 

Engeland stelde daar pas vlak voor rust weer iets tegenover, toen Mason Mount na een van de weinige geslaagde combinaties Arsenal-doelman Matt Turner aan het werk zette. Het bleek geen voorbode van de tweede helft. Ook daarin speelde de verliezend EK-finalist weinig klaar. Tekenend is dat invaller Marcus Rashford in de 87ste minuut pas voor de eerste doelpoging na rust zorgde. Zo pakte Amerika een punt, maar het zal desondanks moeten winnen van Iran om door te gaan. Engeland is met vier punten nog niet zeker van de achtste finale, maar heeft dankzij het doelsaldo wel goede papieren.

 

DTSNV

vi.nl