QN Sport+ Television N.V.

WADA: ‘155 verdachte dopingtesten Russische voetballers verwisseld’

Rusland had ook een apart systeem om positieve dopingtesten van voetballers te verdoezelen, vermoedt onderzoeker Richard McLaren van het wereldantidopingbureau WADA.

“Er was blijkbaar nog een depot met schone urine en deze opslag werd gebruikt voor het voetbal”, zegt hij in de uitzending van Sportschau, die woensdagavond wordt uitgezonden op de Duitse ARD.

McLaren zegt dat hij 155 urinestalen van Russische voetballers verdenkt van opzettelijke verdoezeling. Die stalen moeten nog forensisch onderzocht worden.

“Er zijn 155 stalen die nog niet geanalyseerd zijn. WADA heeft ze in beslag genomen. Dat hebben we aan wereldvoetbalbond FIFA gemeld.”

Sochi

In zijn vorig jaar gepubliceerd onderzoek toonde McLaren aan dat er tijdens de Olympisch Spelen van Sochi 2014 een vanuit de staat geregisseerde manipulatie was om positieve dopingtests te voorkomen. Hierbij werden urinetesten van atleten die vermoedelijk doping hadden gebruikt verwisseld met ‘schone’ urine.

De Daily Mail meldde zondag dat alle 23 voetballers die voor Rusland geselecteerd waren voor het WK 2014 in Brazilië genoemd worden in het dopingrapport van McLaren.

Rusland is als gastland automatisch geplaatst voor het WK 2018. Het team werd afgelopen weekend in de groepsfase uitgeschakeld op de Confederations Cup.

Bron: nu.nl