QN Sport+ Television N.V.

‘We moeten gewoon beter functioneren om te winnen’

PARAMARIBO — De nationale U19-jongens volleybalselectie van Suriname heeft alle drie groepswedstrijden verloren in het U19 Continental Championship in Guatemala-Stad. In poule B werd niet eens een setwinst uit het vuur gesleept tegen Guatemala, Puerto Rico en Nicaragua.

 

Aanvoerder Brendan Hiwat geeft in gesprek met de Ware Tijd vanuit Guatemala toe dat het team niet gefocust is en dat de pass ook niet tot zijn recht komt. “We waren in de eerste wedstrijd zenuwachtig, moesten nog erin komen en maakten echt veel fouten. Maar dit alles lag aan de pass, waardoor we ook in de overige wedstrijden ten ondergingen”, onderkent Hiwat.

 

Suriname heeft donderdag een rustdag en speelt vrijdagmiddag vijf uur Surinaamse tijd tegen de winnaar uit het treffen tussen Guatemala en Costa Rica. “We moeten sowieso gaan werken aan de pass om alvast beter te spelen.” De aanvoerder heeft er nog alle geloof in dat Suriname een zege in de wacht kan slepen. “We moeten gewoon als team beter functioneren om te winnen, luisteren naar de coaches en opdrachten uitvoeren.”

 

tromoto nv

Hiwat erkent dat het team niet al te lang in training is geweest en er daardoor niet echt cohesie aanwezig is. “We moeten ook daaraan gaan werken en mekaar, ook al gaat het slecht, blijven motiveren op het veld. We hebben soms de neiging elkaar te schreeuwen of mensen down te brengen, terwijl het goed bedoeld moet worden.”

 

Herkansing

Bondscoach Antoine Vliet is ietwat teleurgesteld in de spelersgroep. “Tegen Nicaragua bijvoorbeeld werden simpele opdrachten niet uitgevoerd. Tijdens time-outs zeg je de spelers wat ze moeten doen en wanneer ze weer op het veld staan doen ze precies het tegenovergestelde”, uit de oefenmeester van Suriname zijn misnoegen.

De kans is volgens hem groot dat Suriname weer tegen Guatemala uitkomt. Op de openingsavond werd met 0-3 (19-25, 8-25, 14-25) verloren van het gastland, dat woensdagavond zijn eerste nederlaag leed tegen Puerto Rico (19-25, 18-25, 16-25). “Als we weer tegen Guatemala uitkomen betekent dat een herkansing en zullen we zien wat onze jongens ermee zullen doen.”

 

Concentratie

In de voorbereiding naar de ontmoeting van vrijdag zal er, aldus Vliet, worden gewerkt op alle aspecten die verkeerd zijn gegaan in de voorgaande duels. “Het lijkt alsof, wanneer we het einde van de set naderen, de focus helemaal verloren gaat. Ik heb de jongens ook erop gewezen dat als je een team in een greep hebt, je het daar moet proberen te houden. Probeer die 25 punten te halen dan pas hebben we de set, maar niet wanneer we met één punt of twee punten voorstaan.”

Vliet verwijst naar de ontmoeting tegen Nicaragua waarbij Suriname in de openingsset met 22-20 aan de leiding ging, voordat het uiteindelijk door fouten bezweek. “We hebben cruciale punten laten liggen en het lukte op den duur niet meer. We hebben alles verloren en niet eens een setwinst weten te pakken. Van de drie gespeelde wedstrijden hadden we zeker twee moeten pakken. Laten we vrijdag tjekken wat we kunnen doen om van daaruit verder te gaan”, aldus de bondscoach van Suriname.

dwtonline.com