QN Sport+ Television N.V.

Weer succes voor Jumbo-Visma in Tour

De tiende etappe in de Ronde van Frankrijk kende een spectaculair slot. Dankzij enkele waaiers werd de boel flink opgeschud en daardoor miste Dylan Groenewegen een uitgelezen kans om mee te sprinten voor zijn tweede dagsucces. Zonder de eigenlijke sprinttroef van Jumbo-Visma kroonde zijn ploegmaat Wout van Aert zich in de spurt verrassend tot winnaar. Ook Jumbo-kopman Steven Kruijswijk deed goede zaken voor het algemeen klassement.

Vroeg in de tiende rit ontstond een kopgroep van zes man, met daarin geen Nederlandse inbreng. Natnael Berhne (Cofidis), Mads Würtz (Katusha-Alpecin), Tony Gallopin (AG2R), Michael Schär (CCC), Odd Christian Eiking (Wanty) en Anthony Turgis (Total Direct Energie) kregen enige ruimte van het peloton. De voorsprong van het zestal schommelde lang tussen de twee en drie minuten.

Vroeg in de tiende rit ontstond een kopgroep van zes man, met daarin geen Nederlandse inbreng. Natnael Berhne (Cofidis), Mads Würtz (Katusha-Alpecin), Tony Gallopin (AG2R), Michael Schär (CCC), Odd Christian Eiking (Wanty) en Anthony Turgis (Total Direct Energie) kregen enige ruimte van het peloton. De voorsprong van het zestal schommelde lang tussen de twee en drie minuten.

Jumbo-Visma was één van de ploegen die aan kop van het peloton sleurde en zo werd beetje bij beetje de marge verkleind en met nog zestig kilometer voor de boeg was de voorsprong van de vluchters al teruggebracht tot onder de minuut.

Een dag eerder kregen de vluchters van die dag nog ruim tien minuten voorsprong. De tiende, vooral vlakke, rit over 217,5 kilometer was door de ploegen met topsprinters als Groenewegen, Elia Viviani of Caleb Ewan in de gelederen met rood omcirckeld. Vlak voor de rustdag lag in finishplaats Albi immers nog een uitgelezen kans voor dagsucces. De koers werd aanvankelijk dus gecontroleerd.

Waaiers

In de laatste veertig kilometers werd de koers echter hard gemaakt en ontstonden er mede door toedoen van het sterk rijdende Deceuninck-Quick Step waaiers. Daardoor splitsten het peloton zich in meerdere delen op. Enkele favorieten, onder wie Jakob Fuglsang, Richie Porte (samen met ploeggenoot Bauke Mollema) en Thibaut Pinot, misten de slag en verloren uiteindelijk één minuut en veertig seconden op de andere favorieten.

Ook Jumbo-sprinttroef Groenewegen en zijn lead-out Mike Teunissen zaten niet bij het voorste deel. De kopgroep van zes werd ingerekend en Groenewegen & co volgde inmiddels op een halve minuut achterstand van het eerste peloton. Jumbo-kopman Kruijswijk zat wel bij de voorste groep, net als Geraint Thomas en Egan Bernal (allebei Team Ineos). De kansen op het tweede dagsucces waren voor Groenewegen, de marge liep op tot ruim 50 seconden, op dat moment inmiddels verkeken.

Winst en verlies

George Bennett, tot maandag de nummer 4 in het algemeen klassement, was de grote verliezer van de dag. De Nieuw-Zeelander kon nergens meer aansluiting vinden, kwam alleen te zitten en verloor heel veel tijd. Uiteindelijk zelfs negen minuten (!) en 41 seconden. Daarmee verspeelde hij het klassement.

De dag van Jumbo-Visma kreeg uiteindelijk toch een mooi einde. De Belg Van Aert klopte in de eindspurt de toppers Viviani (2e), Ewan (3e), Michael Matthews (4e) en Peter Sagan (5e) en tekende zo voor het vierde Nederlandse wielersucces in deze Ronde van Frankrijk. Eerder won Teunissen al de eerste rit en pakte toen het geel, dat hij later weer kwijtraakte. Verder was Jumbo-Visma de sterkste in de ploegentijdrit en won Groenewegen de zevende etappe.

Voor de 24-jarige Van Aert persoonlijk was het na de Belgische titel tijdrijden en twee etappes in het Critérium du Dauphiné de vierde overwinning van het seizoen. Daarnaast is de voormalige wereldkampioen veldrijden al de derde Belg die deze Tour een rit wint. Dylan Teuns (zesde etappe) en Thomas De Gendt (achtste etappe) gingen hem voor.

Klassement

Julian Alaphilippe behield de gele trui. Kruijswijk klom naar de vierde plek en staat één minuut en 27 seconden achter op de Fransman, die uiteindelijk niet om het podium zal meestrijden. Thomas en Bernal staan ook voor Kruijswijk en hebben respectievelijk 15 en 11 tellen voorsprong op de Nederlander. Deze Ineos-rijders behoren wel tot de favorieten voor de Tourzege. Kruijswijk pakte zo’n minuut op andere concurrenten als Fuglsang, Porte en Thibaut.

De wielrenners hebben dinsdag een rustdag in de Ronde van Frankrijk. De elfde rit gaat woensdag over 167 kilometer van Albi naar Toulouse. Dat is voorlopig de laatste kans voor de sprinters. Het peloton trekt donderdag de Pyreneeën in.

 

 

Bron: Telegraaf.nl