QN Sport+ Television N.V.

Winst en verlies voor Suriname bij Schaakolympiade

Tekst Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — Tijdens de achtste en negende ronde van de Schaakolympiade in Chennai, India heeft het Surinaams team enkele wedstrijden gewonnen en ook enkele verloren. Van Oman werd in de mannen openklasse met 1 – 3 verloren. Het damesteam dat tegen Lebanon speelde had daarentegen een goede dag. In dat team hebben de gezusters Catherine en Victoria Kaslan van sterke schaaksters gewonnen. Alexandra Kaslan hield haar tegenstander gelijk, terwijl Shefali Creebsburg een verlies spel  moest bekennen. Met deze uitslagen heeft Suriname met 2,5 – 1,5 gewonnen van Lebanon.

 

 Guyana

In de negende speelronde kwam het damesteam uit tegen Monaco. Ze moesten hun meerdere erkennen in het team uit Monaco en verloren met 0,5 – 3,5. In de mannen open klasse kwamen de mannen ook uit tegen buurland Guyana. Viresh Giasi speelde remise, terwijl Imaan Kalidjo en Roger Matoewi beide hun partij hebben gewonnen. Casanova Sanches heeft strijd geleverd, maar verloor toch zijn partij. Met dat resultaat heeft het mannenteam met een overal score van 2,5 – 1,5 gewonnen. Maandag wordt de 10e ronde gespeeld en komt het mannenteam in de open klasse uit tegen Costa Rica en het damesteam speelt tegen Zuid-Afrika.

 

Kalidjo zegt vanuit Chennai aan de Ware Tijd dat het spelniveau heel erg hoog is op het toernooi. De tegenstanders willen altijd winnen en hij zegt dat spelers er alles aan moeten doen om ze tegenstand te bieden. “Wij geloven toch goed te zullen eindigen op het toernooi ondanks de sterke partijen. Ik ben blij dat wij dit kunnen meemaken en onze ervaring kunnen delen met de rest van Suriname,” zegt Kalidjo die tegen Guyana zijn partij won.

 

Fide-congres

Simultaan met de Schaakolympiade werd het Fide-congres gehouden. Fide is de internationale schaakfederatie met in totaal 199 schaaklidlanden over de gehele wereld, waaronder de Surinaamse Schaakbond. Tijdens het congres werden verschillende meetings gehouden voor bijvoorbeeld planning en ontwikkeling van de verschillende schaakbonden, trainingen, arbiters bevorderen en ontwikkelen van vrouwen in het schaken. Daarnaast ook het introduceren van schaken op scholen. Rosangela dos Ramos, secretaris van de Surinaamse Schaakbond, vertegenwoordigde Suriname op het Fide-congres. Het doel van zijn participatie is om ideeën en plannen te creëren om de schaaksport in Suriname te bevorderen op verschillende gebieden zoals professionele trainingen voor onze trainers en top (jeugd)schakers.

 

DTSNV

Sociale projecten

De afgelopen vier jaren heeft het bestuur van de Fide die onder leiding staat van de herkozen Rus Arkady Dvorkovich, naast het organiseren van wereldtoernooien zich sterk gemaakt op het gebied van sociale projecten zoals schaken voor gevangenen in verschillende cellenhuizen, voor kinderen met autisme en voor seniorenburgers. Daarnaast hebben ze zich ook gefocust op de ontwikkeling van kleinere schaakbonden zoals in Suriname door een commissie planning en development samen te stellen. Ook werd het jaar 2022 uitgeroepen tot women in chess-jaar, waarbij ook speciaal hiervoor een commissie is samengesteld om meer dames aan te werven voor de schaakwereld.

Dwtonline.com