QN Sport+ Television N.V.

Wit-Rusland krijgt organisatie Europese Spelen 2019

De Europese Spelen worden in 2019 in Wit-Rusland gehouden. De kans is groot dat het land kiest voor hoofdstad Minsk als organiserende stad.

“We hebben een historische beslissing genomen; in 2019 zullen Europese atleten hier samenkomen”, zei de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko vrijdag tijdens een bijeenkomst van de Europese olympische comités (EOC) in Minsk.

“We zijn geen supermacht, maar we besteden veel aandacht aan sport. We zijn er klaar voor.”

De Europese Spelen van 2019 werden eerder toegekend aan Nederland, maar sportkoepel NOC*NSF moest de organisatie teruggeven omdat de overheid geen geld wilden bijdragen. Rusland was de tweede keus maar viel af vanwege het grote dopingschandaal waarbij ook de overheid betrokken is.

Tweede editie

De Europese Spelen zijn de Europese variant van reeds bestaande kampioenschappen zoals de Pan-Amerikaanse Spelen of de Aziatische Spelen. Een aantal olympische sporten staat niet op het programma.

De eerste editie van het evenement werd vorig jaar gehouden in in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku. Nederland veroverde daar 29 medailles (acht keer goud, twaalf keer zilver en negen keer brons).