QN Sport+ Television N.V.

WK voetbal 2027 kan miljoenen meer opleveren dan eerdere EK’s

Nederland, België en Duitsland willen in 2027 het „beste WK voetbal voor vrouwen ooit” organiseren. De opbrengsten zouden naar verwachting van de KNVB ongeveer een vijfde hoger uitvallen dan die van het mondiale toernooi in Australië en Nieuw-Zeeland van afgelopen zomer. Voor de Nederlandse economie zou de komst van het toernooi een impuls van 194 miljoen euro betekenen, berekende adviesbureau PwC.

 Dat zou een veelvoud zijn van eerdere voetbaltoernooien die Nederland organiseerde. Door een veel lager aantal wedstrijden bracht het EK voor vrouwen in 2017 zo’n 23 miljoen euro binnen. Het EK voor mannen van 2021, toen er vier wedstrijden in Amsterdam werden gespeeld, leverde zo’n 40 miljoen euro op.
 PwC keek in zijn verwachting alleen naar de verwachte uitgaven van bezoekers, media en deelnemende landen. Daar moeten de organisatiekosten nog vanaf worden gehaald. Van de speelsteden profiteert Amsterdam met een bedrag van 78 miljoen euro naar verwachting verreweg het meest van het toernooi, op ruime afstand gevolgd door Rotterdam (41 miljoen). Heerenveen zou ’slechts’ 16 miljoen verdienen aan het WK. Andere voorgenomen speelsteden zijn Eindhoven en Enschede.
tromoto nv

De speelsteden, de KNVB en het demissionaire kabinet maakten het WK-bid maandag officieel door in Zeist hun handtekening te zetten onder de plannen. Het gezamenlijke voorstel gaat op 8 december naar wereldvoetbalbond FIFA, waarna alle leden de tijd krijgen om er hun mening over te vormen. In mei wordt duidelijk of Nederland, België en Duitsland voldoende stemmen hebben binnengehaald, of dat Brazilië of de Verenigde Staten en Mexico (gezamenlijk bid) met het toernooi aan de haal gaan. „Bij voetbal voor vrouwen is het altijd gezellig. Zo’n toernooi geeft Oranjekoorts zonder de nare bijverschijnselen”, lichtte demissionair sportminister Conny Helder haar enthousiasme in Zeist toe. „Als overheid zullen wij helpen waar het kan. En ik hoop dat mijn opvolger dat ook zal doen. Het wordt geen eitje, maar we gaan het toernooi binnenhalen.”

Telesport