QN Sport+ Television N.V.

Woods en McIlroy komen met golf als stadionsport: korte wedstrijden én fanatiek publiek

Golf wil zich gaan meten met grote stadionsporten als voetbal en basketbal.

Topgolfers Tiger Woods en Rory McIlroy hebben om dat te bereiken een nieuwe competitie aangekondigd, waarin sterren van de PGA Tour het in teams van drie tegen elkaar opnemen in speciaal gebouwde, overdekte locaties. Met fanatiek publiek dicht op de spelers.

“We weten allemaal hoe het is om in een voetbalstadion of een basketbalarena te zijn waar je elke minuut actie voor je neus kan zien gebeuren”, zegt Woods. Hij wil datzelfde effect ook bij golf en dat is volgens hem in de traditionele opzet niet mogelijk.

Prime time

De competitie moet starten in januari 2024. De bedoeling is dat de wedstrijden, die twee uur duren, gespeeld gaan worden op maandagavond en primetime op tv worden uitgezonden. Technologie speelt een belangrijke rol in dit project, dat een samenwerking is tussen golforganisator PGA en TMRW Sports (spreek uit: Tomorrow Sports). Tiger Woods en Rory McIlroy zijn de oprichters van TMRW.

AFP
Tiger Woods is één van de initiatiefnemers van de nieuwe golfcompetitie.

Bij de presentatie sprak zowel McIlroy als de PGA de verwachting uit dat er een nieuw publiek aangeboord kan worden met deze nieuwe competitie die de naam TGL draagt. “We combineren een sport met 600 jaar historie met technologie op een groot podium, gebouwd voor een live, primetime competitie”, aldus de PGA.

McIllroy zegt dat hij en Woods al twee jaar aan het project werken. Hij vindt het belangrijk dat de nieuwe competitie naast de PGA Tour kan bestaan. “Het is een mooie kans voor spelers om zichzelf op een andere manier te presenteren en om een nieuw publiek aan te spreken.”

EPA
Rory McIlroy bij de presentatie van de plannen

De bekendmaking van het revolutionaire idee van de PGA komt twee maanden nadat de LIV Golf-tour van start is gegaan. De LIV-tour is omstreden omdat het door investeerders uit Saudi-Arabië wordt gefinancierd en het prijzengeld extreem hoog is.

De PGA is bovendien fel tegenstander van de LIV-tour en besloot golfers die deelnemen een schorsing en boete op te leggen.

DTSNV

De LIV-tour bestaat uit acht toernooien in Europa, Azië en Amerika. Per toernooi verdelen 48 golfers een prijzenpot van rond de 25 miljoen dollar. De winnaar krijgt iets minder dan 4 miljoen dollar, terwijl ook de nummer laatst nog altijd meer dan een ton ontvangt. Het is een stuk meer dan wat er bij de PGA te verdienen valt.

De LIV hanteert een aantal nieuwe spelvormen. Zo wordt er gespeeld in teams en is er geen cut.

Technologie bij TGL

Welke rol technologie precies gaat spelen bij de nieuwe golfcompetitie van de PGA is nog niet verder toegelicht, maar er wordt gespeeld op “een datarijke, virtuele baan”.

ANP
Tiger Woods

Ook is nog onduidelijk welke andere spelers nog meer mee gaan doen, en hoe deze verdeeld worden over de teams. Meer namen volgen nog, beloofden Woods en McIlroy, evenals meer details over hoe de TGL eruit gaat zien.

Wel is al duidelijk dat er tijdens het eerste seizoen vijftien wedstrijden worden gespeeld, gevolgd door halve finales en een finale.

Bron:Nos.nl