QN Sport+ Television N.V.

Wüst blij met zilveren medaille

Die Hong Zhang reed fantastisch hard, daar moet je vandaag gewoon een diepe buiging voor maken”, was de realistische reactie van Ireen Wüst na haar zilveren race op de 1.000 meter. Wüst was met een tijd van 1.14, 69 the best of the rest, achter de ongenaakbare Chinese winnares. “Ik heb nog nooit 1.14 gereden op een laaglandbaan, dus ik ben superblij met het zilver.”

“Bowe als rode lap”

De Chinese Zhang zette haar toptijd (1.14,02) al voor de dweilpauze neer. Wüst reed pas in de één-na-laatste rit tegen de Amerikaanse Brittany Bowe. Ze wist dat goud heel moeilijk zou worden. “Niet dat je het bijltje erbij neerlegt, maar het was wel ontzettend snel. Ik was blij met Bowe als tegenstander. Ze was een mooie rode lap om voor mij als stier op te jagen. Maar Zhang was in het begin zo snel, dan kom ik gewoon in die eerste zeshonderd meter wat snelheid tekort.”

“Zin in 1.500 meter”

Na het goud op de 3.000 meter moest de gretige Wüst vier dagen wachten op haar volgende race. Het zilver op de kilometer is voor Wüst dan ook een prettige opmaat naar de 1.500 meter van zondag. “Vier dagen is best lang. Ik stond gisteren al weer te popelen. Ik heb nu al zin in de 1.500 meter.”

Kemkers: “zilver is extraatje”

Na haar race was Wüst lange tijd in gesprek met haar coach Gerard Kemkers op het middenterrein van de Adler Arena. Kemkers: “Als je het goud op twee honderdsten van een seconde mist, is dat hartstikke zuur. Maar nu is het verschil bijna zeven tienden. Meer zat er niet in.”

“De 1.500 en 3.000 meter en de ploegachtervolging zijn voor Ireen de hoofdnummers”, aldus de schaatscoach. “De 1.000 en 5.000 meter zijn extraatjes. Al was dit wel een afstand die ze graag had gewonnen, want deze gouden medaille heeft ze nog niet.”

Bron: NOS.nl