QN Sport+ Television N.V.

Wust verovert Olympisch goud

Weer olympisch goud voor Nederland! Ireen Wüst heeft in de Gangneung Science Oval de 1500 meter op haar naam geschreven. Het brons was voor Marrit Leenstra.

De 31-jarige Wüst (in een tijd van 1.54,35) veroverde haar tiende olympische medaille, daarvan zijn er vijf van goud. Bovendien werd ze in Zuid-Korea de eerste uit Nederland afkomstige sporter met vier keer individueel goud op vier achtereenvolgende Spelen.

Tranen van geluk

Vlak na de laatste rit barstte de schaatsgrootheid uit Goirle in tranen uit. Tot het laatste rechte eind maakte Miho Takagi, die tranen van verdriet huilde, ook aanspraak op het goud, maar ze kwam 0,2 seconde tekort.

Nadat de toeschouwers Gangnam Style van Kleintje Pils hadden verwerkt, was het na de dweil tijd voor de beslissende ritten. In de elfde rit zette Wüst na een prima opgebouwde race een heel strakke tijd op de klokken.

Leenstra zat lang onder die tijd, maar kwam tot 1.55,26. Een rit later zat Van Beek daar 0,01 seconde boven: 1.55,27. In de laatste rit kwam Takagi in de buurt van Wüst, maar de Japanse redde het niet: 1.54,55.

Tweede goud op 1500 meter

Eerder pakte Wüst het zilver op de drie kilometer. Carlijn Achtereekte bleek 0,08 seconde sneller. Ook in Vancouver veroverde Wüst goud op de 1500 meter. In 2006 en 2014 deed ze dat op de drie kilometer. In 2014 zegevierde ze ook op de ploegachtervolging.

Er was wederom hoog bezoek aanwezig in de schaatshal. Koning Willem-Alexander zat op de tribune om zijn landgenotes aan te moedigen. Met twee plakken zal ook de koning dik tevreden zijn. Nederland verzamelde nu al drie gouden medailles: Wüst, Sven Kramer en Achtereekte, twee keer zilver Sjinkie Knegt en Wüst en twee keer brons: Antoinette de Jong en Leenstra.

Telesport