QN Sport+ Television N.V.

Xavi lyrisch over Frenkie de Jong: ‘Hij is een genie’

Barcelona-trainer Xavi Hernández is buitengewoon tevreden over het optreden van zijn ploeg in het Europa League-duel met Napoli. De 43-jarige oefenmeester had achteraf fraaie woorden over voor Frenkie de Jong.

Barcelona moest in Napels zien te winnen om zich te plaatsen voor de achtste finales van de Europa League en deed dat met verve. De Jong was één van de grote uitblinkers aan Catalaanse zijde. Hij maakte op prachtige wijze de 0-2 en was met een subtiel overstapje ook betrokken bij de 1-4 van Pierre-Emerick Aubameyang.

Barcelona speelde sowieso misschien wel zijn beste wedstrijd van het seizoen. ‘Het was in ieder geval de meest complete wedstrijd onder mijn leiding’, zei Xavi op zijn persconferentie. ‘We speelden erg goed en hebben Napoli echt gedomineerd. We hebben karakter en moed getoond. Ik ben heel gelukkig met dit optreden, over de volle breedte van het team’, benadrukte Xavi.

Toch wilde de coach met name één speler uitlichten. ‘De Jong speelde een geweldige wedstrijd. Hij is dynamisch en heeft het vermogen om aan te sluiten in het strafschopgebied. Met zijn talent kan hij heel belangrijk zijn voor het team’, zei Xavi.

 

Vlak na afloop was hij zelfs nog lovender over de Oranje-international. ‘Frenkie de Jong is een genie, hij is echt, écht ongelooflijk’, jubelde Xavi, die op zijn persconferentie nog even terugkwam op die uitspraak. ‘Hij is veeleisend, ik ben zelden een speler tegengekomen die zo zelfkritisch is als hij. Dat maakt hem beter. Aan het begin begreep hij niet wat we van hem verlangden, maar nu gaat dat steeds beter en maakt hij een duidelijke ontwikkeling door.’

Xavi wilde overigens niets weten van een favorietenrol van Barcelona in het restant van de Europa League. ‘Nee wij zijn niet de favoriet. We moeten hard blijven werken met alle nederigheid van de wereld. We hebben een uitstekende wedstrijd gespeeld, maar we zijn nog maar in de achtste finales.’

vi.nl