QN Sport+ Television N.V.

Yellow Birds en De Arend I nemen voorsprong in play-off vrouwen hoofdklasse

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — Titelverdediger Yellow Birds en De Arend I hebben hun eerste wedstrijd gewonnen in de play-off van de vrouwen hoofdklasse van de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA). Yellow Birds maakte zondag, in een volle Ismay van Wilgen Sporthal, korte metten met de Sociaal Culturele Vereniging Uitvlugt (SCVU), die werd overrompeld: 91-42. In de andere wedstrijd waren de vrouwen van De Arend I met 76-57 te sterk voor Ballers Club Wanica (BCW).

Onna Fang heeft de toon gezet in de openingsfase tegen SCVU. Ze scoorde in minder dan een minuut drie three-pointers. Daarmee legde ze de basis voor de monsterscore van haar team. Cheniqua Pengel werd topscorer met 25 punten, terwijl Fang met haar 24 punten SCVU veel kopzorgen bezorgde. Meer dan veertig punten verschil winnen van SCVU geeft een beeld wat het verschil in kwaliteit is. Toch waakt Yellow Birds-coach Wilfred Gallant voor onderschatting. “We benaderen de play-off stap voor stap. Wij willen in elk geval een heel goede start maken om een goed einde te maken. In game 2 moeten we onze verdediging veel beter aanpakken”, was hij kritisch naar zijn team toe.

 

Bij SCVU werd Mercy-Jane Eersteling met elf punten topscorer. Ze kreeg bijval van Jolaine Nijman, Zanilya Sanches en Janezka Ligeon, die respectievelijk tien om negen scoorden. Coach Luciën Nijman zei dat zijn vrouwen met geen enkel druk spelen. “Het is een vrij nieuw team. We hebben de play-off gehaald en onze sportieve daad vervuld. Wat we vandaag probeerden te doen is Yellow Birds tegen te houden, maar natuurlijk gaat de ervaring een rol spelen. Voor game 2 gaan we trainen, maar we verwachten niet te veel.”

De Arend – BCW

Mirelva Marica werd met negentien punten topscorer van De Arend I. Ze kreeg bijval van Amare Nouchiënt en Gylaisa Slagveer, die respectievelijk twaalf om elf punten scoorden. Andy Hooghart, coach van De Arend I, was ondanks de overwinning geen tevreden man. “We moeten gaan werken aan de dingen die we verkeerd hebben gedaan. We moeten gaan verfijnen”, legde hij na de wedstrijd uit. “De Arend heeft na tien wedstrijden in de reguliere competitie moeten bewijzen wat ze hebben geleerd. “Misschien waren mijn speelsters zenuwachtig.” Ook in game 2 gaat zijn team voor de winst.

 

Bij BCW droeg Shakiya Peroti haar team op de schouders. Ze maakte maar liefst 33 punten. Coach Rian Jambo erkende dat er geen balans was. Beyoncé Jodinie en Zephanya Zeefuik kwamen tot slechts negen om acht punten.

 

DTSNV

Jambo: “Als je de makkelijke ballen niet scoort, ga je niet meer volgens het plan spelen. We gaan natuurlijk in game 2 de verdediging moeten aanpassen. Het is vandaag ook een stukje onzekerheid en zenuwachtigheid geweest, want we hebben zeventien vrije worpen gemist en dat kan niet.” Hij hoopt in game 2 te beschikken over center Monifa Beyde, die met een enkelblessure kampt.

Dwtonline.com