QN Sport+ Television N.V.

Yellow Birds schudt Koi Carper van zich af

Tekst John Zaalman

PARAMARIBO — Yellow Birds heeft zijn eerste wedstrijd in de mannenhoofdklassecompetitie van de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA) gewonnen door Koi Carper zondagavond met 78-69 van zich af te schudden. Marciano Zalman gaf na de ontmoeting toe dat Koi Carper een jong team is. “Maar een overwinning blijft een overwinning”, onderstreept de Yellow Birds-coach tegenover de Ware Tijd. Naar zeggen van Zalman was het “sinds we met wat kleine problemen kampen niet wat we willen van Yellow Birds.” Hij heeft onder andere te kampen met een spelersarsenaal en trainingslocatie. “Een heleboel hoofdklassespelers zijn komen weg te vallen waardoor we moeten terugvallen op eersteklassers en hebben onze eerste wedstrijd gespeeld zonder te trainen.”

 

Beurtelings de leiding

Zijn captain Chaief Wielingen opende het duel al na zeventien seconden uit een jumper voordat hij de score kort daarna na een misser van zijn Yellow Birds-teamgenoot Ferlaino Krak naar 4-0 tilde. Koi Carper-playmaker Arcinio Prado bezorgde de latere winnaar met zijn snelle acties problemen. Nadat hij de eerste basket met nog 8:30 minuten voor Koi Carper scoorde, zorgde zijn ploegmaat Michiel Tjon A Tsien uit een fouled basket voor 6-6.

Ploegen namen daarna beurtelings de leiding totdat Krak de score na eveneens een fouled basket openbrak: 16-13. Prado verkleinde achterstand nog naar een punt voordat Shankar Pharboe Yellow Birds uit threepointer voor 21-15 aantekende. De Gele Vogels sloten de eerste tien minuten met 23-15 af, maar scoorden hun eerste basket in het tweede speel verdrijf pas met nog 4:45 door Wielingen: 25-21.Hoewel Koi Carper goed van zich afbeet, zag het de opponent de voorsprong weer opschroeven. Hoogtepunt in deze periode was zonder meer de dunk met nog 1:03 van Donyell Samson op Michiel Tjon A Tsien van Koi Carper (32-26). Stepharno Soesman zorgde met een easy basket voor Yellow Birds voor een 34-27 ruststand.

 

Yellow Birds schroefde de voorsprong naar het einde van de derde quarter op naar 58-42. Koi Carper deed er alles aan de spanning terug te brengen. De Gele Vogels bleven echter de bovenliggende partij en wonnen uiteindelijk met 78-69. Zalman onderkende dat zijn team qua spel minder was. “We bouwen op kennis.” Ludwig Belgrave van de opponent klonk niet ontevreden. “Mijn spelers hebben gegeven wat ze konden”, reageerde de Koi Carper-oefenmeester.

Goed gevoel

 “Er zit natuurlijk meer in, maar deze groep spelers heeft twee jaren niet gebasketbald. Ze hebben niet meegedaan aan het afgelopen toernooi.” Belgrave doelt op de ‘Mek a basketbal dribbel baka’ toernooi, dat van 6 maart tot en met 17 mei werd afgewerkt als voorloper op de verkorte competitie. Belgrave toonde zich vooral ingenomen met het feit dat zijn pupillen willen werken. “Ze voeren opdrachten uit, luisteren en dat geeft een goed gevoel. Het is ook een goed vooruitzicht. We hebben geen sterspelers en belangrijk is dat we ons mannetje kunnen staan.” Belgrave denkt niet aan play-off halen of kampioen worden. “We gaan wel bewijzen dat we goed basketbal kunnen spelen en zullen van dat punt uit andere stappen ondernemen”, aldus de Koi Carper-coach.

 

DTSNV

Ziyad Frangie werd met 22 punten topscorer bij Yellow Birds. Samson en Krak droegen 16 om 12 punten bij in de winst. Prado leidde Koi Carper met 18 punten en genoot goede bijval van Dancell Anantoewe en Tjon A Tsien, die respectievelijk 10 om 9 punten maakten.

Dwtonline.com