QN Sport+ Television N.V.

Zaakwaarnemers naar rechter voor FIFA-plannen: ‘Ze slaan de plank mis’

De Europese vereniging voor voetbalmakelaars kondigt een clash met de FIFA aan. De zaakwaarnemers stappen in verschillende landen naar de rechter om te ageren tegen het limiteren van vergoedingen bij transfers en het invoeren van een nieuw licentiesysteem.

Door Yorick Groeneweg

,,We worden in de maling genomen,’’ zegt voorzitter Rob Jansen van de EFAA, die de stappen die de FIFA aankondigde op de algemene vergadering van de Europese vereniging voor voetbalmakelaars in Zürich. Verwacht wordt dat de wereldvoetbalbond volgend jaar met de door de voetbalmakelaars gewraakte maatregelen komt. ,,Daarom gaan we nu opstarten, anders is het laat,’’ aldus Jansen.

n Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn al rechtszaken in gang gezet, in Zwitserland en België worden voorbereidingen getroffen. De voetbalmakelaars willen laten toetsen of de plannen van de FIFA strijdig zijn met wetgeving in individuele landen. In Nederland is er nog geen procedure gestart.

,,We zijn ons nog aan het verdiepen”, aldus Jansen, die toch een harde clash aankondigt. ,,De FIFA slaat de plank mis”, vervolgt de Haagse zaakwaarnemer. ,,Ze hebben zelf de regels afgeschaft. Iedereen die drie zinnen Nederlands spreekt, mag nu een speler begeleiden. De ellende neemt toe, dat zien wij ook. Nu gaan ze een hele beroepsgroep eenzijdig regels opleggen. Wij willen er samen uitkomen, maar die tijd is voorbij. Ze hebben ons te vaak genegeerd. We willen als serieuze partij aan tafel zitten, maar worden in de maling genomen.”

De FIFA kondigde in september vorig jaar aan dat de vergoeding voor makelaars bij transfers wordt beperkt. Maximaal tien procent voor een makelaar van de verkopende club, maximaal drie procent voor de zaakwaarnemer van een speler of kopende club, is het plan.

Bron: Adsport