QN Sport+ Television N.V.

Zwemcoach Yash Daryanani richt vizier op buitenland

Goldwater Sports van zwemcoach Yash Daryanani zal zijn laatste age group clinic in Suriname houden. “Ik ga het in 2 weken doen in het zwembad van De Witte Lotus. Vanwege Covid-19 zal de groep kleiner zijn dan voorheen. Morgen start ik en vanwege de lockdown trek ik door volgende week maandag en dinsdag”, zegt Daryanani aan SUN. De age groupers clinic zijn voor leerlingen van 8 en boven. Dit project startte in 2013. “Ik werk al 19 jaren als coach en kan zeggen dat age group clinics altijd leuk zijn. Je ziet hoe de kids zenuwachtig naar binnen komen de eerste dag en hoe ze snel moe worden. Maar bij de laastste dag vragen ze als het langer kan of meer dagen”, geeft Daryanani zijn ervaring weer.

Buitenland

Deze laatste clinic is niet het einde voor Daryanani en Goldwater Sports. “Volgend jaar zit ik al 20 jaar in het trainersvak en wil ik een ander richting opgaan met coaching. In november al gaat hij zich meer richten op het buitenland”, merkt hij op. Dat is ook geen nieuw terrein voor hem. Hij verzorgt al jaren clinics buiten Suriname of voor buitenlanders. Hij heeft al clinics gedraaid in landen als St. Lucia, Frans-Guyana, Guyana, Mexico en USA. “Het verschil nu gaat zijn dat ik me specifiek zal richten op het trainen van de buitenlanders. Het kan ook in Suriname, waarbij de landen hun zwemmers voor bijvoorbeeld 2 weken naar Suriname sturen”, geeft de zwemcoach aan. Vanaf volgend jaar staan ook clinics in de buurlanden en de Caribische eilanden op het programma. Toch zal hij ook met Surinamers blijven werken. “Dan wel met de nationale selectie of alleen U-14 en boven. Ook private clinics behoren tot de mogelijkheden. Maar voor de rest ga ik werken met internationale zwemmers, teams en bonden.” De trainingen die Goldwater Sports aanbiedt, worden in samenspraak met de landen of teams opgesteld. “Wat ze willen of aanvragen. De clinics verschillen daarom ook, bijvoorbeeld technique, race prep, specific stroke, endurance enz.”

UANA

Daryanani is sinds december 2019 voorzitter van de coachescommissie van de UANA, de zwemunie van de Americas. “Dus automatisch is me focus nu op de hele regio en kansen voor de atleten binnen onze regio”, zegt hij. De UANA bestaat uit 4 zones, te weten Zuid-Amerika (Consanat), Caribisch gebied en Midden-Amerika (CCCAN), USA (USAS) en Canada (AFC). In de zwemcoachescommissie van Daryanani is Trinidad de secretaris en de andere 3 leden komen uit Honduras, USA en Canada. “Mijn taak is om op concepten te komen voor de ontwikkeling van de zwemmers en coaches. Concepten zoals clinics voor coaches en zwemmers en hoe zwemmen binnen de regio op level te houden of tot grotere hoogten te brengen. Wij doen dan voorstellen aan de UANA, die op haar beurt de goedkeuring moet geven.”

Sun.sr