QN Sport+ Television N.V.

Zwemseizoen waarschijnlijk verloren

PARAMARIBO – Het abrupt afgebroken seizoen van de Surinaamse Zwembond (SZB) lijkt verloren. Normaliter eindigt het competitiejaar in augustus, maar vanwege de toenemende Covid-19-gevallen is het nog onduidelijk wanneer het managementteam groen licht zal geven voor hervatting van de activiteiten. Echter, de uiteindelijke beslissing over het huidige seizoen zal volgens SZB-voorzitter Michael Klein in samenspraak met de bond en leden tot stand komen.

Naar Kleins mening hoeft het seizoen niet te worden verlengd. “Om het voort te zetten hebben zwemmers tenminste een cyclus van zes weken nodig om zo op een verantwoorde wijze inspanningen op niveau te plegen”, maakt hij duidelijk. “Met nog één week lockdown komen we op eind juli en het seizoen eindigt altijd in augustus.” De voorzitter wijst erop dat als het menselijk lichaam belast wordt, er regels in acht moeten worden genomen.

De beste oplossing zou volgens Klein zijn om in oktober of november te starten met wedstrijden. Er moet daarbij rekening worden gehouden met het schoolprogramma. “Maar dat zal met de leden worden besproken”, zegt hij. Naast het vergaderen, het volgen van Zoom-trainingen en congressen, is het zwemmen inactief geweest. De trainingen waren bestemd voor alle coaches en bestuursleden.

De vergaderingen werden op het secretariaat van de bond aan de Ringweg gehouden, via Zoom of WhatsApp (in kleiner verband). Er werd gesproken over nationale en internationale vraagstukken, de voortzetting van het jaarprogramma, officiële opleidingen alsook afronden van rapporten en verslagen. “Op bestuurlijk vlak hebben wij gelukkig wel kunnen brainstormen”, aldus de voorzitter.

Er is veel contact geweest met de Internationale Zwembond (Fina). Ook met het overkoepelende orgaan zijn er veel Zoom-meetings en trainingen geweest. “De Fina tracht echt om alle lidlanden bezig te houden. Nu meer dan ooit”, vertelt Klein. Covid-19 heeft de zwemwereld op verschillende vlakken getroffen, vooral in de ontwikkeling van jonge zwemmers en beginnelingen meent hij.

Klein: “Kinderen beginnen gauw aan iets anders.” Dat geldt ook voor de bestuursleden en de officials. De zwemtoppers hebben er zeker ook onder geleden. “Mensen zijn geen vissen en rust roest”, gaf de voorzitter tot slot aan.

Dwtonline.com