QN Sport+ Television N.V.

Engeland probeerde stemmen te kopen

Niet Qatar of Rusland, maar Engeland wordt beschuldigd van een poging tot omkoping in het vanochtend gepresenteerde FIFA-rapport over de toewijzingen van de WK’s in 2018 en 2022. De Britten waren juist de grootste criticasters van de biedingprocedure.

Het Engelse organisatiecomité wordt ervan beschuldigd om een kennis van voormalig ConCaCaf-voorzitter en vice-president van de FIFA Jack Warner op diens verzoek aan een parttime baan in Groot-Brittannië te hebben geholpen. Bovendien schonk Engeland 55.000 dollar voor de organisatie van een gala in Trinidad en Tobago, het thuisland van Warner.

Jack Warner was voorzitter van de Noord-Amerikaanse en Caribische voetbalbond ConCaCaf en vice-president van de FIFA tijdens de veelbesproken biedingsprocedure voor de WK’s van 2018 en 2022. Hij werd in 2011 door de FIFA geschorst, omdat hij stemmen gekocht zou hebben voor de presidentsverkiezingen van dat jaar. Daarop trok Warner zich terug uit het voetbal.

Het FIFA-rapport over de toewijzingsprocedure van de WK’s in 2018 en 2022 meldt dat Warner ‘ongepaste verzoeken’ deed en omschreef de Engelse bereidheid om daarmee in te stemmen als een ‘duidelijke overtreding van de regels van de etische commissie van de FIFA’. ‘Het Engelse bidteam heeft nadrukkelijk geprobeerd om de stem van voormalig FIFA-bestuurslid Jack Warner te winnen’, vermeldt het rapport.

‘Het Engelse organisatiecomité toonde keer op keer de bereidheid om aan de verwachtingen van Warner te voldoen, waardoor het imago van de biedingsprocedure voor de WK’s werd beschadigd.’

Engeland kreeg slechts 2 van de 22 stemmen bij de toewijzingsprocedure voor het WK 2018 en viel als eerste land af.

AD.nl