De FIFA heeft er flink van langs gekregen op een congres dat in het eigen hoofdkwartier in Zürich gehouden werd. Michael Garcia, onderzoeksleider van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond, zei namelijk dat de FIFA meer informatie naar buiten moet brengen over mogelijke misstanden rond de toewijzing van de wereldkampioenschappen voetbal aan Rusland (2018) en Qatar (2022).
De Amerikaanse jurist was één van de sprekers op de eerste World Summit on Ethics in Sports. Garcia deed in opdracht van de FIFA onderzoek naar de toewijzingsprocedures van het WK 2018 en het WK 2022. Op basis van gesprekken met 75 betrokkenen schreef hij een rapport van 350 pagina’s.
Rapport niet openbaar
Nadat hij zijn bevindingen overhandigd had aan de arbitragecommissie van de FIFA, besloot de wereldvoetbalbond dat het rapport nooit openbaar gemaakt zal worden. De ethische code van de FIFA zou dat niet toestaan. Alleen de namen van gestrafte functionarissen en de reden voor de straf worden bekend gemaakt.
Volgens Garcia ontbreekt het aan een goede verbinding tussen het publiek en de ethische commissie, die werd ingesteld na een serie corruptieschandalen in 2010 en 2011: “Ik moet terugdenken aan mijn werk bij het kantoor van de aanklager in Manhattan, algemeen beschouwd als één van de beste in de Verenigde Staten. Daar hadden we een zeer sterke reputatie en er was bij het publiek veel vertrouwen in het werk dat we deden”, zei Garcia in zijn toespraak.
Vertrouwen van publiek
“Ik betwijfel wat er van dat vertrouwen was overgebleven als we niet bekend hadden gemaakt wie van wat beschuldigd werd. Als in een persbericht alleen zou staan: Joe Smith werd vandaag veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor het overtreden van de Verenigde Staten code 1922. Van een slecht geïnformeerd publiek kun je geen steun verwachten”, legde de onderzoeker uit in één van zijn zeldzame openbare optredens.
De ethische code moet volgens Garcia bestudeerd en eventueel veranderd worden, zodat er meer helderheid kan komen bij de wereldvoetbalbond. “Op dit punt heeft de FIFA een grote transparantie nodig in het proces, in de beschuldigingen, de besluiten en waarop die gebaseerd zijn. Zonder dat de rechten van de betrokkenen daarbij geschaad worden.”
nos.nl