Het is druk rond het stadion van voetbalclub Atlético Paranaense in de Braziliaanse stad Curitiba. Naast 1300 hardwerkende bouwvakkers lopen er hordes nieuwsgierige journalisten rond. Over een paar uur beslist wereldvoetbalbond FIFA of Curitiba een van de twaalf speelsteden blijft van het wereldkampioenschap voetbal.
Na een vorige inspectie concludeerde secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA dat het stadion te ver achterliep op schema. De stad kreeg een maand de tijd om het tempo van de werkzaamheden aan het stadion flink op te schroeven.
Op een bankje voor de Arena da Baixada zit een stel oudere supporters van Atlético. Geen van hen twijfelt eraan: het stadion is zo goed als af. “Kijk eens”, zegt een van hen. De man draagt een zwart-rood trainingspak en een zonnebril die misschien iets te hip is voor iemand van zijn leeftijd. “Gras. Er ligt gras op het veld, het stadion is klaar.” De werkzaamheden aan het dak, het perscentrum en de tribunes beschouwt de man kennelijk niet als al te grote obstakels.
Geldproblemen
Toen Brazilie in 2007 wist dat het zeven jaar later het WK zou organiseren, was de Arena da Baixada zonder enige twijfel het enige stadion dat al min of meer af was. Een paar jaar eerder was het stadion grondig verbouwd tot misschien wel de modernste voetbaltempel van het land. Maar het voldeed niet helemaal aan de eisen van de FIFA. Dat was op te lossen met een kleine verbouwing, goedkoper dan alle andere WK-stadions.
Het liep anders. “Er was gedoe over de financiering”, legt sportjournalist Carlos uit. “Aanvankelijk zou er geen cent belastinggeld nodig zijn. Maar er werden fouten gemaakt, de kosten verdrievoudigden en voetbalclub Atletico klopte aan bij de overheid. Nu is waarschijnlijk het grootste deel betaald met belastinggeld.”
Op de redactie van de lokale krant Gazeta do Povo is het dezer dagen topdrukte. “Ik denk dat de FIFA het zich niet kan veroorloven om iets te veranderen. Er is al te veel geld uitgegeven, te veel geregeld. Dus ik denk, ik hoop, dat we gewoon een speelstad blijven.”
Ramp voor de stad
Curitiba staat binnen Brazilië bekend als een stad waar alles goed geregeld is. De Nederlandse bakker Arnold Timmer beaamt dat. “Ik houd van deze stad. Het is schoon, groen, georganiseerd en rustig.” Hij woont er al bijna veertig jaar. In de vitrines van zijn bakkerij liggen pakken speculaas en kruidkoeken en appelflappen.
Arnold begrijpt niet wat er misgegaan is, maar hij weet wel zeker dat het niet goed zou zijn voor de stad als Curitiba het WK mist. “Voor mijn vrienden in de hotelsector en het toerisme hier zou het een ramp zijn. Ze rekenen op extra inkomsten tijdens het WK.”
Het is niet zijn grootste zorg. “Als de FIFA ons afwijst, dan kent straks de hele wereld ons als de stad die niet op tijd klaar was.”
Geen zin meer
De Nederlandse bakker vertelt dat veel mensen in Curitiba inmiddels geen zin meer hebben in het WK. “Ze zijn boos. Al die miljoenen voor iets dat zo snel voorbijgaat, terwijl we dat geld zo hard nodig hebben voor de zorg, het onderwijs, veiligheid.”
Op de omheining rond de bouwput van het stadion heeft iemand met een spuitbus dat gevoel uitgedrukt: “Zeg nee tegen het WK”, staat er. Er staan vandaag in Curitiba twee demonstraties gepland tegen het WK en tegen de FIFA.
“Dat hadden we in 2007 moeten doen”, zegt sportjournalist Carlos. “Nu is het te laat. Als er nu geen WK wedstrijden gespeeld worden in Curitiba, dan is alles voor niks geweest.”
Bron: NOS.nl