De strijd om het vernieuwen van de beroemde Kuip stevent af op een bloedstollende finale. De Feyenoord-trojka heeft bouwgigant BAM en de stichting Red de Kuip uitverkoren om hun plannen verder uit te werken, waarna op 25 april een knoop wordt doorgehakt. Een zekerheid is er: de huidige, monumentale voetbaltempel is bij beide initiatieven de basis van de prestigieuze mega-klus in Rotterdam-Zuid.
De finale in de strijd om vernieuwing van De Kuip breekt aan. Aan welk plan geef jij de voorkeur?’Dit zijn de beste plannen’, zegt trojka-woordvoerder Wim van Sluis trots. ‘Hiermee krijgt Feyenoord een stadion voor 70.000 mensen, multi-functioneel mét schuifdak, en voor een prijs die goed is terug te verdienen. Hiermee heeft de club voor ten minste 50 jaar een prachtig voetbalthuis dat tegelijkertijd het grootste is van Nederland.’
Het idee is dat er in de toekomst niet alleen voetbalwedstrijden kunnen worden gepeeld, maar ook grote evenementen zoals concerten in de Kuip-nieuwe-stijl kunnen plaatsvinden. ‘Artiesten zullen graag kiezen voor een stadion met de meeste plekken’, zo luidt de redenering. Met al dat volk over de vloer, zal ook de economie van de stad Rotterdam volop profiteren, en worden volle hotels en restaurants verwacht. De hoop is dat alle benodigde vergunningen van de gemeente er snel zijn, zodat het stadion al in seizoen 2018/2019 gebruikt kan worden.
Het driemanschap – oud-wethouder Van Sluis, Kuip-commissaris Hans Vervat en oud-Kuip-directeur Jos van der Vegt – kreeg gisteren groen licht van de stichting 1 Feyenoord, waarin alle geledingen van club en stadion plus de supporters zijn vertegenwoordigd. ‘Iedereen was enthousiast’, benadrukt hij.
Zowel BAM als Red de Kuip – met Besix, Mammoet, IOB, Croon Electrotechniek als partners – gaat uit van de bestaande Kuip als basis. Red de Kuip timmert al bijna twee jaar aan de weg en wil het oude voetbalbolwerk een nieuw leven geven. Daarvoor komt er een derde ring bovenop het gebouw en een ‘schil’ met voorzieningen om het stadion heen. Er is plek voor 70.000 toeschouwers.
De twee plannen
Red de Kuip creëert een stadion van 91.000 vierkante meter dat in 18 maanden kan worden gebouwd. Er komen 92 businessunits in en 6250 businessseats. De totale kosten – mét schuifdak – bedragen 206 miljoen euro (filmpje plan Red de Kuip). Dit is inclusief de aanleg van een trainingsaccommodatie op Varkenoord, een grote wens Feyenoord.
BAM komt met ‘De Nieuwe Kuip’, eveneens met 70.000 plekken. De beroemde voetbaltempel wordt voor 196 miljoen euro omgetoverd tot een multifunctioneel stadion, met behoud van het ‘Kuipgevoel’. Dat gebeurt onder meer door de originele spelerstunnel mét klep te handhaven, geen gracht rond het veld te leggen en zittribunes met klapstoelen neer te zetten, zodat ze ook als staanvakken kunnen worden gebruikt (filmpje plan BAM).
De Kuip van BAM beschikt over 93.000 vierkante meter, heeft 90 businessunits en 6500 businessseats. Wachtrijen zullen tot het verleden behoren door toegankelijke promenades op elke laag met goede horeca en toiletten, belooft het bedrijf. De bouwtijd bedraagt drie jaar.
Steun achterban cruciaal
Volgens trojka-baas Van Sluis is er vooral gekeken naar de aspecten ‘bouwen en draagvlak’. Cruciaal was bijvoorbeeld de steun van de grote achterban van Feyenoord, die een belangrijke stem in het kapittel kreeg. ‘En met een bouwprijs van rond de 200 miljoen euro is een stadion beter te exploiteren dan voor 300 miljoen euro. Beide aanbiedingen leveren bovendien het minste risico op voor Feyenoord én voor Rotterdam.’
Blij met ‘finaleplekken’
In een eerste reactie zegt directeur Marc de Vreede van BAM Utiliteitsbouw heel blij te zijn met de ‘finaleplek’. ‘Dit is een belangrijke stap, maar we zijn nog niet aan de finish. Dit is heel mooi en we gaan hierop door. De nadruk komt nu te liggen op de financiering en de exploitatie.’
Ook Erwin Eekelaar van Red de Kuip is in zijn nopjes. ‘Fantastisch, we hebben al onze doelen bereikt. Eindelijk is alles objectief en open beoordeeld en gaat het om wat goed is voor Feyenoord.’
Afvallers
Nu voor de initiatieven van BAM en Red de Kuip is gekozen, betekent dit dat bouwer VolkerWessels dit prestigieuze karwei opnieuw misloopt. Vorig jaar ging het eveneens mis, toen nieuwbouw op Varkenoord in de Rotterdamse politiek strandde.
VolkerWessels toont zich dan ook ‘zeer teleurgesteld’ over het feit dat de finale niet is bereikt. ‘Wij blijven overtuigd dat De superKuip de beste keuze is voor Feyenoord en Rotterdam. De superKuip levert Feyenoord het meeste op en kost de club uiteindelijk het minste omdat het stadion 75 jaar mee kan. We wensen de overgebleven partijen veel succes en we hopen op een mooie sportieve toekomst voor Feyenoord en Het Legioen. Wij zijn dankbaar voor de enorme steun en vele aanmoedigingen die wij van supporters hebben gekregen.’
Naast VolkerWessels vallen ook hoogleraar Hennes de Ridder, architect Erick van Egeraat, architectenbureau Zwarts & Jansma en KCAP Architects&Planners af.
AD.nl