QN Sport+ Television N.V.

Van Aanholt racistisch bejegend na verloren weddenschap: ‘Dit moet stoppen’

Ook Patrick van Aanholt heeft een dringende oproep gedaan om een einde te maken aan racisme in het Engelse en internationale voetbal. De linksback van Crystal Palace en Oranje was er eerder dit jaar zelf ook slachtoffer van op social media en vindt het hoog tijd voor actie.

Van Aanholt is een van de vele spelers in de Premier League die in 2021 via social media racistisch getinte berichten heeft ontvangen. De dertigjarige verdediger bracht dat begin maart zelf onder de aandacht met een post op zijn accounts, begeleid met de tekst Why we kneel. In gesprek met Sky Sports heeft hij nu teruggeblikt op dat incident, dat na afloop van het Premier League-duel met Manchester United (0-0) plaatsvond.

Van Aanholt miste daarin een kans op de winnende treffer. ‘Iemand had gegokt dat wij de wedstrijd zouden winnen en dat ik zou scoren. Helaas scoorde ik niet en verloor hij zijn weddenschap.’ Eenmaal thuis ontving de linksback het racistisch getinte bericht. ‘Het raakte me niet op de manier waarop hij wilde, maar het is niet leuk om mensen zo te noemen. Ik denk dat we het onder de aandacht moeten brengen. En dat deed ik dus.’

 

Het bericht dat Van Aanholt ontving is een van de vele voorbeelden in het Britse voetbal. ‘Ik weet niet wat ik moet zeggen’, vervolgt de dertienvoudig international. ‘Waarom moeten we het in 2021 nog over racisme hebben? Het is belachelijk, het is crazy. En niet alleen in de Premier League. Het is overal, in La Liga, in Frankrijk. Het moet stoppen.’ En dus vindt hij dat elk voorval naar buiten moet worden gebracht, om het een halt toe te roepen.

Toekomst
Van Aanholt komt in het interview ook aan het woord over zijn toekomst. Zijn contract op Selhurst Park loopt na dit seizoen namelijk af en dat leidde al tot de nodige speculaties over een vertrek. ‘Ik heb geen haast met het nemen van een beslissing. Eerst wil ik het seizoen goed afsluiten, daarna ga ik hopelijk naar het EK met Nederland. En daarna besluit ik wat er gaat gebeuren. Iedereen weet dat ik gelukkig ben bij Palace.’

vi.nl