QN Sport+ Television N.V.

Wat betekent deze titel voor Golden State Warriors?

Golden State Warriors versloeg Boston Celtics met 4-2 in de NBA Finals 2022 en greep zo de vierde NBA-titel in acht jaar. Na drie jaar zonder titel belanden de Warriors zo weer in hun dominante status, maar daar ging een hoop aan vooraf. Hoe speciaal is deze titel? En wat kunnen we in de toekomst van dit indrukwekkende team verwachten?

Dominantie van de Warriors

Vijf jaar, vijf finales, drie titels. Het zijn de indrukwekkende cijfers die de Warriors noteerden in een periode van dominantie tussen 2015 en 2019. Wat volgde was twee jaar van ellende. Eén van de slechtste seizoenen in de clubgeschiedenis en een uitschakeling in de play-in rondes. De conclusie? De dominantie van Golden State Warriors is voorbij.

Kijk een jaar later terug op die uitspraak en het is lachen geblazen. Een team met absolute supersterren en de grootste talenten pakt de NBA bij de kraag. Een derde plaats in het westen, gevolgd door superieure playoffs. De titel van dit jaar bewijst dat de dominantie nog altijd voortzet. Het bewijst de kwaliteiten van het supertrio, de superioriteit van Steve Kerr en de dreiging van een nog veel langere dominantie.

Het Durant-tijdperk

Drie drafts, drie spelers die hun naam zouden vereeuwigen in de historie van de club. Golden State Warriors pikte Stephen Curry, Klay Thompson en Draymond Green allemaal op vanaf de start van hun carrière en liet ze nooit meer gaan. Het toont het huidige basketbal dat superteams bouwen aan de hand van trades en free agencies niet altijd de ultieme oplossing is. Zo bouwden Los Angeles Lakers en Brooklyn Nets de voorbije seizoenen absolute superteams, zonder resultaat.

Curry, Thompson en Green werden gedraft, kregen de tijd zich te ontwikkelen en bouwden vertrouwen en een band. Na een paar jaar bracht het succes in de vorm van de titel in 2015. Een jaar later leek dit succes zich te herhalen nadat de Warriors een 3-1 voorsprong pakte in de Finals-serie, maar Cleveland Cavaliers vocht zich terug en won de finale alsnog. Om te voorkomen dat dit nog eens zou gebeuren werd Kevin Durant gehaald om zo toch zelf ook een sterspeler van buitenaf te hebben.

De komst van Durant bleek een meesterzet. In 2017 én 2018 leidde hij Golden State als Finals MVP naar verpletterende overwinningen op de Cavaliers (4-1 & 4-0) en een nieuwe titel. In de finale van 2019, tegen Toronto Raptors, miste Durant de eerste vier wedstrijden door een blessure en maakte zijn rentree in de vijfde. Al vroeg in het tweede kwart zit het er alleen alweer op voor de ster door een gescheurde achillespees. De Warriors verliezen zonder Durant de finale na zes wedstrijden.

Na zijn blessure vertrok Durant naar Brooklyn Nets en leken de Warriors in te storten. Twee slechte seizoenen leken te bevestigen dat de echte ster miste en Stephen Curry die rol niet in kon invullen. Toch was dat een vertekend beeld. In werkelijkheid waren het blessures die de ploeg uit San Francisco bleven vellen, met name bij Thompson en Curry. Dit seizoen zijn de heren weer fit en dat heeft de NBA te voelen.

Het gouden trio en Steve Kerr

De verdediging van Green tegenover Jokić, game six van Thompson tegen de Grizzlies en 43 punten in een finale-wedstrijd van Curry. De drie sterren laten in de playoffs dit jaar zien hoe goed ze precies zijn. Tijdelijke vormdipjes zijn te verwachten in een serie tegen het fysieke Boston Celtics, maar vallen in het niet tegenover de goede prestaties.

Ze bereikten al twee keer eerder een finale met z’n drieën (zonder Durant) en wonnen daar ook al één van. Nu laten ze weer zien dat, wanneer ze allemaal fit zijn, je het gouden trio nauwelijks kan afstoppen. Steph Curry heeft talloze NBA-records op z’n naam staan én werd al tot twee keer toe MVP. Thompson heeft een paar van zijn eigen records en was al vijf keer een All-Star, terwijl Green vier keer All-Star was en in 2017 ‘defensive player of the season’ won. Het toont nogmaals aan dat de drie draftpicks van de Warriors op zichzelf al uiterst succesvol kunnen zijn.

Het nalatenschap van het gouden trio is nu compleet. Vier kampioenschappen, twee daarvan zonder Durant en het team verslagen dat Durant’s nieuwe ploeg nog een sweep uitdeelde in dezelfde playoffs. Officieel zal er afgerekend zijn met het idee dat Durant de grote man was in San Francisco en kunnen we concluderen dat Durant’s kwaliteiten een toevoeging waren bij het talent van de Warriors. Dit team kan in dienst van anderen spelen en ook zelf opstaan en dat is bij een kampioenschap dit jaar bewezen. Ook wanneer LeBron James de transfer naar Golden State zou maken, zou hij een toevoeging op het gouden trio zijn en spelen zoals succestrainer Steve Kerr dat van hem wilt.

De toekomst

Blessures bij het gouden trio, een teleurstellende Green en Thompson, en een Curry zonder driepunters. Er zijn genoeg momenten geweest waarop Golden State Warriors zwak stond. Toch werd het derde in de Western Conference en won het in de playoffs veel van de wedstrijden waarin de sterren minder waren. Dat heeft alles te maken met de toekomst van de ploeg.

Toegegeven, Andrew Wiggins is al 27, maar hij liet zien de defensieve taken van Green zonder problemen over te kunnen nemen. Wiggins kreeg al de opdracht om Ja Morant, Luka Dončić en Jayson Tatum uit te schakelen. De sterren van elk van de laatste drie tegenstanders. Hij deed dit uitstekend en scoorde ook nog een aantal goede en belangrijke punten in het proces. Hij pakte zelfs al drie wedstrijden op rij de meeste rebounds voor zijn team en werd topscorer in de vijfde ontmoeting met de Celtics.

Aan de andere kant is er Jordan Poole, de man over wie eigenlijk niet veel meer gezegd hoeft te worden. Met een halfcourt buzzerbeater en nog een buzzerbeater in de wedstrijd dat Curry niet raak kon schieten toont aan dat de 22-jarige Poole het in zich heeft om Curry te vervangen. Dat is zelfs al bevestigd in de serie tegen Denver Nuggets, die zonder de superster overtuigend gewonnen werd met Poole als grote uitblinker.

Voeg er de getalenteerde Jonathan Kumminga aan toe en de Warriors hebben genoeg talent om op terug te vallen wanneer de dominantie van het gouden trio écht ophoudt. Golden State Warriors is nog lang niet klaar aan de top.

 

 

 

Bron:Espn.nl