CL – avontuur snel voorbij voor Ajax

Een drama voor Ajax. De ploeg van trainer Frank de Boer rook vorige week in Wenen een ticket voor de Champions League, maar door slordigheden werd een 0-2 voorsprong in Oostenrijk verspeeld. In de eigen ArenA zou Ajax die slordigheid rechttrekken, maar het tegenovergestelde gebeurde. Rapid Wien kwam al snel op een 0-2 voorsprong in de ArenA. Ajax kwam nog langszij, maar toen haalden de Oostenrijkers wél de trekker over: 2-3.

Europa League is nu nog het hoogst haalbare voor de Amsterdammers. Ajax speelt nu een play-off voor een Europees ticket, maar moet de Champions League voor dit seizoen uit het hoofd zetten.

Dramatische start

Ajax kende een dramatische eerste helft. De Amsterdammers keken al na 12 minuten tegen een achterstand aan. Knullig balverlies van Daley Sinkgraven gaf spits Beric de mogelijkheid om Jasper Cillessen te passeren: 0-1.

Ajax leek de achterstand snel te repareren, maar een goal van Davy Klaassen werd terecht afgekeurd. Hij kreeg de bal panklaar neergelegd door Anwar El Ghazi, maar laatstgenoemde hinderde daarbij de keeper van Rapid Wien. Even later ging een schot van Viktor Fischer net naast.

De ellende voor Ajax werd in de 38e minuut nog groter. Louis Schaub kon vrijuit door het 16 metergebied van Ajax soleren. Joel Veltman hielp Rapid Wien door het schot van Schaub van richting te veranderen, waardoor Cillessen kansloos was. 0-2 in het voordeel van de Oostenrijkers was ook de ruststand.

In de tweede helft gunde Arek Milik Ajax snel weer perspectief. De Poolse spits volleerde schitterend raak, nadat Mitchell Dijks hem op maat had bediend: 1-2. Ajax-trainer Frank de Boer greep vlak daarna het moment aan om te schuiven in zijn elftal. Viktor Fischer werd zoals verwacht naar de kant gehaald, waardoor Nemanja Gudelj een plek op het middenveld kreeg. Sinkgraven schoof door naar de linksbuitenpositie.

Gedurfde wissel bij Ajax

Na de goal van Milik ging Ajax nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Ajax-trainer De Boer hielp zijn elftal een handje door centrale verdediger Joël Veltman naar de kant te halen en spits Yaya Sanogo in te brengen. Dat bleek in eerste instantie een gouden zet. In de 75e minuut maakte Sanogo het Rapid-doelman Novota zo lastig, dat hij de bal slechts kon wegstompen. Invaller Gudelj was scherp en drukte de bal in het doel: 2-2.

De supporters van Ajax reageerden uitgelaten op het feit dat hun ploeg weer terug in de wedstrijd was, maar dat moment van vreugde duurde maar kort. In de 77e minuut wist Rapid-aanvaller Schaub voor de tweede keer die avond doelman Cillessen te verschalken: 2-3.

Telesport

 

Share article

Latest articles