Aangehouden uitdager van Rico Verhoeven krijgt klap op klap buiten de ring

JAMAL BEN SADDIK – Kickbokser Jamal Ben Saddik (30), één van de aangehouden personen in de grootschalige ‘Operatie Sky’, had de nieuwe wereldkampioen zwaargewicht kunnen zijn. Een blessure liet een rechtstreeks titelgevecht met Rico Verhoeven klappen. Profiel van een kickbokser die van heel ver moest komen en nu nadrukkelijk in het vizier van justitie is, in de nasleep van het platleggen van cryptodienst Sky.

Tot op zekere hoogte is Jamal Ben Saddik de Belgische variant van Badr Hari. Bekend in zijn geboorteland, vechtend onder de Marokkaanse vlag. Alleen heeft België geen Rico Verhoeven die de populariteit van kickboksen eigenhandig naar een nóg hoger niveau tilt. Maar Ben Saddik is wel de belangrijkste Belgische troef bij Glory.

Ga maar na: in maart 2017 begon de Belgische krant Het Laatste Nieuws een artikel nog met de vraag: zegt de naam van Jamal Ben Saddik u iets? Dat was nadat de kickbokser Verhoeven had uitgedaagd voor een gevecht. Geleidelijk bouwde Ben Saddik een reputatie op in België. Niet in de laatste plaats doordat hij zijn verhaal vertelde bij de Belgische zender VRT.

Ben Saddik groeide op in de Antwerpse achterstandswijk Borgerhout, die hem ooit de meer dan terechte bijnaam ‘Beer van Borgerhout’ opleverde. Want ja, de beste man is liefst 2,05 meter. De enige tegenstander die hij ooit in de ring zag die groter dan hij was, was ‘onze’ Semmy Schilt die liefst 2,12 meter is. Maar ook Ben Saddik draagt zijn meer gebruikelijker bijnaam ‘The Goliath’ met verve.

Over zijn jeugd vertelde hij. Dat hij ooit in zijn been was geschoten, bijvoorbeeld. Maar veel pakkender: het feit dat hij jarenlang tegen kanker vocht en tweemaal genas van de ziekte. Ben Saddik is een kickbokser bij wie het allemaal niet is komen aanwaaien. Hij moest van ver komen en wekt daarmee ook sympathie op, als grote, vriendelijke, hardwerkende reus buiten de ring en de sloper daarbinnen.

Buiten de ring werkte Ben Saddik aan zijn naam, ook in Nederland. Begin dit jaar schreef deze site over een ‘fenomenale ontsnappingsactie’ van Ben Saddik in het populaire YouTube-programma Jachtseizoen van StukTV!. Allang is Ben Saddik geen anonieme vechter meer in een sport die met argusogen wordt bekeken, nee, hij is Ă©Ă©n van de belangrijkste concurrenten van Verhoeven in een sport die juist zienderogen aan populariteit en aantrekkingskracht wint.

Dat had hij willen bekronen met de Glory-wereldtitel in het zwaargewicht, begin dit jaar. Eind januari stond een rechtstreeks gevecht op de rol om de kampioensriem die Verhoeven al sinds 2014 in bezit heeft. Maar een ernstige rugblessure verstierde die plannen. Ben Saddik zegde anderhalve week voor het gevecht af en Verhoeven won met speels gemak het halsoverkop georganiseerde (vriendschappelijke) viermanstoernooi in Ahoy. En Ben Saddik? Die mocht, zo zei Verhoeven zelf, weer achteraan aansluiten. Het zou in zijn ogen domweg logischer zijn om nu bijvoorbeeld zijn trainingsmaatje Benjamin Adegbuyi de kans te geven om om de wereldtitel te vechten.

‘The Goliath’ ligt nog wel even vast bij Glory en zal blijven azen op de kampioensriem, wie die dan ook in zijn bezit heeft. Op dit moment is hij de naaste achtervolger van Verhoeven op de zwaargewichtranglijst. Samen met Verhoeven en Hari behoort hij tot de belangrijkste zwaargewichten die kickboksorganisatie Glory onder contract heeft staan.

Marketingtechnisch zal Verhoeven – Hari altijd het interessantst blijven, toch is ook Ben Saddik materiaal voor wrijving. De inmiddels 30-jarige kickbokser won namelijk bij zijn debuut in 2011, toen nog lang niet zo afgetraind als nu, van Verhoeven. In 2017 – toen in een direct gevecht om de wereldtitel – was Ben Saddik niet opgewassen tegen de Brabander. Na vijf ronden ging hij k-o. Sindsdien blijft hij Verhoeven eraan herinneren dat het nu 1-1 is.

Los daarvan ligt het incident tussen beide kemphanen in 2017 nog vers in het geheugen, toen Ben Saddik spuugde in het gezicht van Verhoeven tijdens de staredown. Beide kampen hebben daar een eigen uitleg voor, feit is dat Ben Saddik zich er niet populair mee maakte en een grens overging.

Om zijn populariteit naar nieuwe hoogtes te stuwen, zou de wereldtitel de perfecte boost zijn. Al is het de vraag wanneer hij na zijn blessure aan de beurt is Ă©n wat de gevolgen zijn van zijn aanhouding in de ‘Sky’-zaak. Cryptofoonontwikkelaar Sky – populair onder criminelen – is een sponsor van Ben Saddik en hoewel zijn advocaat zegt dat er sprake is van een verdenking van handel in de telefoons (en dus niet in verdovende middelen), wordt Ben Saddik wĂ©l onder meer verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. Vrijdag verschijnt hij voor de raadkamer in Mechelen, die beslist of Ben Saddik langer vast blijft zitten of onder toezicht vrijkomt. Of Ben Saddik schuldig is en wat de eventuele impact daarvan zou zijn, zal later pas blijken.

 

Bron: AD.nl

Share article

Latest articles