QN Sport+ Television N.V.

Aanpassing FIFA kan ook gevolgen hebben voor Oranje-selectie

De FIFA heeft voor de komende interlandperiode de regels voor het afstaan van spelers aangepast. Ook voor Oranje kan dat gevolgen hebben.

De FIFA heeft in samenspraak met de UEFA bepaald dat clubs niet verplicht zijn spelers af te staan volgens de bestaande reglementen. Vanwege de coronacrisis kunnen clubs de invitaties voor hun spelers weigeren in het geval dat die bij aankomst in hun land in een quarantaine van minimaal vijf dagen moeten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij spelers die vanuit Engeland naar Nederland komen.

Ook als een dergelijke periode in quarantaine bij terugkeer van interlands is vereist, is dat voor clubs een voldoende om de geselecteerde spelers niet af te staan. Maar als de plaatselijke autoriteiten een uitzondering maken voor de internationals, die dus in dat geval niet in quarantaine hoeven, dan moet er wel gehoor gegeven worden aan de selectie.

Door de aanpassing van de FIFA moet interim-bondscoach Dwight Lodeweges mogelijk een streep zetten door de nodige namen in zijn voorlopige selectie. De internationals die spelen in Engeland, Spanje en delen van Frankrijk – de gebieden met code oranje – moeten mogelijk op last van hun club de uitnodiging voor de Nations League-interlands weigeren.

vi.nl