AC Milan maakte dinsdagmiddag officieel bekend dat het afscheid neemt van Seedorf als trainer. Zijn opvolger is meteen bekend gemaakt: voormalig spits Filippo Inzaghi is (als het goed is) de komende twee seizoen trainer van de Rossoneri.
Het vroegtijdige vertrek van Seedorf symboliseert de tragiek van Milan. De supermacht van weleer hanteert de torenhoge maatstaven uit het verleden, terwijl het beschikt over bijzonder middelmatig spelersmateriaal.
Natuurlijk is de achtste plaats op de eindrangschikking Milan-onwaardig. Ook Seedorfs cv als trainer van de Rossoneri is nou niet bepaald indrukwekkend: de oud-Ajacied won slechts de helft van de 22 duels dat hij trainer van Milan was. Twee wedstrijden eindigden gelijk en liefst negen resulteerden in een nederlaag.
Toch vertellen die cijfers niet het hele verhaal. Bij lange na niet. Seedorf arriveerde bij Milan toen de club in totale chaos verkeerde, zowel sportief als bestuurlijk. De club bezette medio januari de elfde plaats in de Serie A. Het gat met de degradatiezone was zelfs kleiner (zes punten) dan met de plaatsen die recht geven op Europees voetbal (tien punten). Bovendien rommelde het enorm op directieniveau. De loyale technisch directeur Ariedo Braida stapte op en zelfs vice-voorzitter Adriano Galliani dreigde te vertrekken.
Onwennig
Te midden van al dat tumult zette Seedorf zijn eerste stappen als trainer. Na een paar onwennige wittebroodsweken, waarin de zoektocht naar de ideale tactiek en beste elf centraal stond, kreeg de Nederlander Milan aan het voetballen. Tussen medio maart en medio april bleef de club zelfs zes duels ongeslagen, waardoor Europees voetbal lonkte. Zelfs aartsvijand Internazionale werd voor het eerst in drie jaar verslagen.
In diezelfde fase sijpelden ook de eerste verhalen over een mogelijk ontslag van Seedorf door naar de Italiaanse sportkranten. Seedorf zou door zijn dominante karakter keihard zijn gebotst met Galliani en Barbara en Silvio Berlusconi. Daardoor kon hij alleen met kwalificatie voor Europees voetbal zijn hachje nog redden. In de slotfase van het seizoen sloeg de wisselvalligheid echter weer toe, waardoor Milan volgend seizoen voor het eerst sinds 1999 ontbreekt in Europa.
Twee centimeter
Milan gebruikt dat als stok om Seedorf mee te slaan. Het verschil tussen succes (een plek in de Europa League) en falen ( de uiteindelijke achtste plaats) is echter flinterdun. Op 11 mei stond het duel Atalanta-Milan in de negentigste minuut 1-1, toen Mario Balotelli met een keiharde knal de paal raakte. Uit de tegenaanval maakte Franco Brienza de 2-1 voor Atalanta.
Als Balotelli de bal iets meer naar rechts had geplaatst, zou Milan zich voor Europees voetbal hebben gekwalificeerd en was Seedorf nu (waarschijnlijk) nog in het bezit van zijn baan geweest. Een ontslag op basis van twee centimeter. Het is belachelijk en ongeloofwaardig en tekent de staat waarin Milan zich bevindt. (Reon Boeringa)
vi.nl