Acht verdachten bekennen schuld in FIFA-zaak

Acht verdachten in de corruptiezaken bij de FIFA hebben schuld bekend. Dat maakte de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch donderdag bekend. Vijf van hen maakten geen deel uit van de groep van veertien mensen die in mei werden aangeklaagd in een grote corruptiezaak bij de wereldvoetbalbond. Om wie het gaat, verduidelijkte Lynch niet.

Donderdag bevestigde Lynch dat de Amerikaanse justitie opnieuw zestien mensen heeft aangeklaagd voor fraude en omkoping in de voetbalwereld. Onder hen zijn de leiders van de Zuid- en Noord-Amerikaanse voetbalbonden CONMEBOL en CONCACAF, Juan Angel Napout en Alfredo Hawit. Vrijwel de hele top van de CONMEBOL en de leiders van een hele reeks Midden- en Zuid-Amerikaanse bonden zijn betrokken bij de omkoping, die draait om marketing- en tv-rechten.

Volgens de New York Times gaat het om de (oud-)bestuurders van bonden in Guatemala, Honduras, Bolivia, Peru, El Salvador en Brazilië. Enkele van hen hebben ook functies bekleed bij de FIFA. Naast de officials binnen de voetbalwereld zijn bedrijven uit Zuid-Amerika en de Verenigde Staten betrokken bij de wijdverspreide fraude.

Onderzoek
In mei beschuldigden de Amerikanen de verdachten van 47 strafbare feiten. Na verder onderzoek is de groep verdachten uitgebreid naar dertig mannen, die worden beschuldigd van 92 strafbare feiten. Daar zitten ook nieuwe feiten bij, gepleegd door de mensen die in mei zijn opgepakt. De Amerikanen doen er alles aan om de verdachten zo snel mogelijk uitgeleverd te krijgen, zei Lynch. Het onderzoek loopt door en ze verwacht dat er nieuwe strafbare feiten boven tafel komen.

De zaak draait volgens Lynch om marketingrechten bij toernooien die al zijn gespeeld, maar ook om wedstrijden en toernooien die in de komende tien jaar plaats zullen vinden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om WK-kwalificatiewedstrijden in zes Midden-Amerikaanse landen. Bedrijven haalden bijvoorbeeld door middel van steekpenningen uitzendrechten binnen en drukten zo concurrenten uit de markt. Voetbalofficials kregen soms jaarlijks tot ruim een half miljoen euro betaald door deze bedrijven.

Bron: ad.nl

Share article

Latest articles