QN Sport+ Television N.V.

Affluiten na 85 minuten: veelbesproken Afrika Cup-arbiter naar WK

Janny Sikazwe ging begin dit jaar nog de wereld over met een opmerkelijke actie tijdens het toernooi om de Afrika Cup. Nu maakt de Zambiaan zich op voor het WK in Qatar. De naam van Sikazwe prijkt op de lijst van WK-arbiters die de FIFA donderdag bekendmaakte.

 

Sikazwe zorgde in januari voor gefronste wenkbrauwen toen hij tijdens het Afrika Cup-duel tussen Tunesië en Mali al na 85 minuten affloot. Daarna ging de wedstrijd nog wel even door, waarna de fluitist er na 89 minuten en 45 seconden definitief mee ophield. Sikazwe zorgde al eerder voor controverse en werd in 2018 beschuldigd van corruptie.

 

Als verklaring voor het opmerkelijke moment op het toernooi om de Afrika Cup liet Sikazwe weten dat hij kampte met een zonnesteek en ernstige uitdrogingsverschijnselen. Dat werd veroorzaakt door de hitte (34 graden) en de hoge vochtigheidsgraad (65 procent). Sikazwe werd na afloop naar het ziekenhuis vervoerd.

 

DTSNV

Nu lonkt voor de scheidsrechter zijn tweede optreden op een WK. De 42-jarige Sikazwe debuteerde vier jaar geleden tijdens het toernooi in Rusland. Hier floot hij de groepswedstrijden België – Panama (3-0) en Japan – Polen (0-1).

vi.nl