Ajax wint beker: gouden wissel Neres schiet droom Vitesse aan flarden

Ajax heeft zondagavond beslag gelegd op de KNVB-beker. Vitesse hield in de finale lang stand, maar moest na een rode kaart voor Jacob Rasmussen snel buigen. Invaller David Neres groeide in de extra tot uit tot matchwinner.

Ajax is na de winterstop oppermachtig in eigen land, maar Vitesse dacht de Eredivisie-koploper pijn te kunnen doen in de jacht op de tweede KNVB-beker in de clubhistorie. De Arnhemmers putten daarbij vertrouwen uit het optreden van AS Roma in de Europa League en de ontmoeting van eerder dit seizoen in de Johan Cruijff Arena, toen Ajax het lastig had met de ploeg van Thomas Letsch.

In De Kuip was dat zeven maanden later opnieuw het geval. Met ex-Ajacied Riechedly Bazoer als inschuivende verdediger kwam Vitesse het sterkst uit de startblokken. Het resulteerde in de openingsfase ook in schietkansen voor Oussama Tannane en Armando Broja, maar ze konden Maarten Stekelenburg niet in de problemen brengen. Beide pogingen gingen recht op de doelman van Ajax af.

Ajax bleek slagvaardiger. Toen het in de negentiende minuut met een aanval door het midden via Dusan Tadic en Davy Klaassen de Vitesse-defensie uit elkaar speelde, resulteerde dat meteen in een grote kans voor Ryan Gravenberch. Die stuitte op dat moment op Remko Pasveer, maar knalde enkele minuten na een nieuwe aanval wel raak toen Klaassen hem bij de tweede paal met enig geluk bereikte: 1-0.

 

Klaassen maakte met een schot op de vuisten van Pasveer duidelijk dat Ajax na die treffer met historische waarde wilde doorpakken, maar Vitesse gaf zich niet zomaar gewonnen. Zeven minuten na de Amsterdamse openingsgoal trok Loïs Openda de stand alweer gelijk op aangeven van Broja, die na een pass van achteruit van Eli Dasa aan de zijlijn zijn bewaker Lisandro Martínez simpel opzij zette.

Openda maakte daarmee andermaal duidelijk dat hij dit seizoen belangrijk is voor Vitesse in het bekertoernooi, maar greep na zijn derde bekergoal wel naar zijn hamstring. De 21-jarige aanvaller moest zich in de 64ste minuut uiteindelijk laten vervangen door Idrissa Touré. Het was voor Letsch al zijn tweede noodgedwongen wissel. Na rust verving Dominik Oroz de aangeslagen Dasa.

Ajax had drie dagen na de Europese trip naar Rome geen last van dergelijke fysieke ongemakken en liet zich ook niet van de wijs brengen door de gelijkmaker. Antony bereikte voor rust Tadic al bijna met een scherpe voorzet en schoot meteen na de hervatting rakelings naast. Daarvoor was Klaassen al op Pasveer gestuit. Ook bij een prima mogelijkkheid voor Gravenberch lag de Vitesse-doelman in de weg.

Ajax had moeite die sterke start van de tweede helft een vervolg te geven. Vitesse slaagde er grotendeels in het spel van de Amsterdammers te neutraliseren. Soms ging dat gepaard met een pittige overtreding. Björn Kuipers trok om die reden al drie keer geel, maar greep naar de rode kaart toen Rasmussen in de slotfase de op snelheid liggende Antony neerschopte zonder dat de bal in de buurt was.

Ajax had toen nog maar een paar minuten om de overtalsituatie uit te buiten, maar sloeg in de extra tijd toe. Neres, een paar minuten eerder in de ploeg gekomen voor Antony, tikte bij de tweede paal raak nadat Vitesse een voorzet van Gravenberch niet kon wegwerken. En dus heeft Ajax de eerste hoofdprijs te pakken en kan het de dubbel voltooien als het de koppositie in de Eredivisie verzilvert.

vi.nl

Share article

Latest articles