Argentinië zet voor finale hart op plaats van longen

In het Maracanã-stadion wil Duitsland de prijs pakken waar de natie al 24 jaar lang smachtend op wacht. Heel Brazilië staat morgen achter de formatie die zo pijnlijk met 1-7 afrekende met de Seleção. Maar Argentinië, al 373 minuten zonder tegentreffer, ruikt bloed. ‘We zetten tegen de Duitsers het hart weer op de plek waar de longen horen’, voorspelt Javier Mascherano.

In Brazilië bidden ze al dagenlang. Wanhopig. Om het WK niet in een nog grotere deceptie te laten eindigen, om het voetballand pur sang niet in nog diepere rouw te dompelen. En dus moet Duitsland morgen de helpende hand bieden. Alleen het elftal van Joachim Löw kan er nog voor zorgen dat Argentinië niet in het Maracanã de wereldtitel opeist.

Lionel Messi met de wereldbeker in handen, uitgerekend in het heilige stadion waar sterren als Pelé, Zico, Romário, Ronaldo en vorige zomer nog Neymar zo fraai schitterden. Alleen bij het denken aan dat scenario lopen de rillingen bij de aangeslagen en emotionele Brazilianen al dagenlang over de rug.

Duitsland moet Brazilië redden
Diezelfde Brazilianen waren woedend toen ze woensdagavond in de Arena de São Paulo voortdurend Argentijnen hoorden zingen over de zeven treffers die de Duitsers een avond eerder in Belo Horizonte achter keeper Júlio César hadden gemikt. En steeds weer die zeven vingers in de lucht, steeds weer die verwijzing naar de vernedering in de halve finale.

In het imposante Maracanã moet Duitsland morgen de meubels redden door voor het eerst in de historie als Europees land een WK te winnen op Zuid-Amerikaans grondgebied. Maar helemaal gerust zijn onze buren, die nu al weten dat ze na de finale de ranglijst van de FIFA aanvoeren, er nou ook weer niet op. Zelfs niet in de wetenschap dat het topfitte elftal al zeventien interlands op rij niet meer heeft verloren.

‘Wedstrijd van ons leven’
Volgens Javier Mascherano, tegen Oranje de beste Argentijn, is de voorzichtigheid van de Duitsers terecht. ‘Want wij gaan de belangrijkste wedstrijd uit ons leven spelen’, zegt El Jefecito, ‘de kleine baas’. ‘En genieten van het feit dat we dit duel mogen spelen. De weg naar deze finale was bezaaid met hobbels, maar we staan er toch. We voelen dat er op ons wordt gerekend en dat vertrouwen willen wij niet beschamen. Ik kan voor zondag maar één ding voorspellen: dit elftal zal het hart weer op de plaats zetten waar eigenlijk de longen moeten zitten. Al is er straks misschien nog meer nodig om te kunnen winnen.’

De Duitse coach Joachim Löw deed er de afgelopen dagen alles aan om zijn elftal met beide benen op de grond te houden. De galavoorstelling tegen de onthutsend slecht verdedigende Brazilianen heeft in elk geval voor een favorietenrol gezorgd. ‘Maar geen van mijn spelers hoeft zich nu onoverwinnelijk te voelen’, waarschuwt Löw, die na de verloren halve finales op de EK’s 2008 en 2012 en het WK 2010 eindelijk de eindstrijd bereikte. ‘Argentinië heeft een ijzersterke verdediging en met Messi en Higuaín hebben ze fantastische aanvallers. Nee, de finale zal niet hetzelfde zijn als de halve finale tegen Brazilië.’

‘Voor veel spelers laatste kans’
Maxi Rodriguez, die tegen Oranje de beslissende strafschop achter Jasper Cillessen mikte, is het daar mee eens. ‘Sinds de dag dat wij ons trainingskamp Predio de Ezeiza in Buenos Aires betrokken, spreek ik met Mascherano en Messi over de manier om ver te komen dit WK’, zegt Rodriguez. ‘Dit is voor veel van onze spelers de laatste kans om een WK te winnen.’

Voor de finale werden gisteren nog kaartjes aangeboden. De prijs op de zwarte markt: 18.000 euro. Ruim 40.000 Argentijnen zijn inmiddels neergestreken in Rio de Janeiro. Ze slapen ondanks de regen massaal op het strand of in de parken. Om geld uit te sparen voor een toegangsbewijs. En ze rekenen allemaal nog altijd op Lionel Messi, die tegen Oranje nauwelijks meer deed dan wandelen. De superster lijkt verre van fit, maar wil de finale aangrijpen om in de voetsporen te treden van Diego Maradona.

‘Ik heb mijn ploeggenoten Xavi, Iniesta and Piqué gevraagd hoe het voelt om de wereldbeker omhoog te mogen houden. Ze konden het mij niet uitleggen’, verklaart Messi. ‘Ik ga er zondag alles aan doen om de droom werkelijkheid te laten worden. Een finale in de geweldige atmosfeer van het Maracanã is iets waar iedereen van heeft gedroomd. Ja, ook Lionel Messi.’

ad.nl

Share article

Latest articles