PARAMARIBO – In Suriname lijdt ook de moeder der sporten onder de coronacrisis. Atleten kunnen niet op straat en de Surinaamse Atletiekbond (SAB) heeft daardoor de afgelopen drie maanden geen activiteiten kunnen organiseren. “Waar men in grote delen van de rest van de wereld naar een versoepeling ging, waren wij vanwege de situatie hier genoodzaakt de omgekeerde richting op te gaan”, houdt voorzitter Dennis Mac Donald de Ware Tijd voor.
Vorige week nam hij deel aan een videoconferentie van de de wereldfederatie World Athletics, voorheen bekend als de IAAF, waarbij plannen voor de herstart van het atletiekseizoen werden besproken. De preses en zijn bestuur waren in eigen land al in contact met de verenigingen over hoe het seizoen hervat zou worden toen er eind vorig maand binnen enkele dagen een aantal Covid-19-gevallen erbij kwamen en er een total lockdown werd afgekondigd. Dat betekende dat de atleten nog langer binnen moesten blijven.
De verplichte vakantie heeft ook een grote impact op de activiteitenkalender van de bond. Omdat het huidige seizoen, die over hooguit drie maanden eindigt, niet verlengd zal worden, overweegt de SAB de start van het volgende seizoen in januari 2021 naar voren te halen. “Misschien dat we dan in oktober al beginnen”, laat Mac Donald weten. Het inhalen van wedstrijden die de afgelopen maanden geen voortgang vonden, zit er in ieder geval niet in. “Het moment dat wij groen licht krijgen om weer te beginnen gaan we kijken wat we nog kunnen doen omdat het seizoen tegen augustus of september al ten einde is. Als we bijvoorbeeld in juli weer mogen beginnen dan hebben we nog pakweg zes weken om de resterende wedstrijden nog af te werken.”
Voor het laatst kwamen atleten eind februari in actie tijdens juniorenwedstrijden in het André Kamperveen Stadion. Door de coronapandemie zijn acht meetmomenten niet doorgegaan, waaronder de nationale junioren- en seniorenkampioenschappen. Mac Donald snapt dat de atleten ervan balen thuis te zitten. “Toen er nog geen total lockdown was kregen enkele atleten nog een trainingsprogramma mee van hun vereniging en konden ze nog naar buiten om te trainen. Nu is de situatie veranderd.” Zelf lijdt ook hij eronder. “Gewoonlijk loop ik veertig tot vijftig kilometer in een week maar ook ik kan nu niet op straat”, jammert MacDonald. Toch adviseert de voorzitter de atleten niet stil te zitten en waar mogelijk thuis te blijven bewegen. De SAB wil daar een handje bij helpen door filmpjes voor hen samen te stellen. “Dan hebben we het over specifieke trainingen voor de verschillende disciplines. We kijken als we die kunnen laten zien op de televisie of via social media.”
Dwtonline.com