QN Sport+ Television N.V.

Barca is geen zekerheid meer

Op basis van uitslagen uit het verleden heeft FC Barcelona 98 procent kans om de kwartfinales van de Champions League te halen na de 2-0 zege bij Manchester City. Er kan dus weinig mis gaan woensdagavond bij de return in Camp Nou. Zo lijkt het, want niets is meer zeker bij Barcelona.

De Spaanse grootmacht overtuigt niet meer zoals voorheen en verloor afgelopen weekend zelfs met 1-0 bij laagvlieger Real Valladolid. Het gat met koploper Real Madrid liep daardoor op tot vier punten. “Dit overkwam het grote, onaantastbare Barça van de laatste zes, zeven jaar echt niet”, liet NOS-correspondent Edwin Winkels daarna weten.

Puyol, Martino en Cruijff

Daar kwam bij dat clubicoon Carles Puyol zijn afscheid bekend had gemaakt en Winkels denkt dat ook trainer Gerardo ‘Tata’ Martino na dit seizoen weg moet. Dat Johan Cruijff zich in zijn column in De Telegraaf ook over de sportieve dip van Barcelona uitsprak, zal de club weinig goed doen.

Cruijff: “Toen het heel goed met Barcelona ging, wisten er maar weinigen waarom dat het geval was. Dus heeft de club nu een probleem. Als je niet weet waarom het goed was, dan weet je ook de oplossing niet als het slecht gaat. Bij Barcelona worden beslissingen vanuit de bestuurskamer genomen, bij Bayern vanuit de kleedkamer.”

Temperament en karakter

Martino liet dinsdag na de laatste training voor het duel met City weten zich geen zorgen te maken. “Ik sta niet voor een verzadigde selectie. Mijn spelers hebben nog steeds temperament en karakter”, aldus Martino.

Naast de mindere resultaten wijzen de clubvolgers Martino ook steeds vaker op de afnemende amusementswaarde van Barcelona. “Het spel is af en toe niet vloeiend”, erkent de Argentijn. “Maar dat heeft echt niets met de motivatie van mijn spelers te maken. Natuurlijk hebben ze al heel veel gewonnen. Maar ze willen nog meer winnen. In Europa en in eigen land. Volgens mij kan dat ook nog.”

Uitgerekend City

In de Champions League draait Barcelona nog volop mee. De Catalanen moeten het wel heel bont maken, willen ze de 2-0 voorsprong tegen City verspelen. Acht keer eerder verdedigden ze in Europa thuis een 2-0 voorsprong. Geen enkele keer verloren ze. En van de zeventien Champions League-thuisduels met een Engelse club werd er maar één verloren: 1-2 tegen Liverpool in 2007.

Maar als er een Engelse club is die in de Champions League met meer dan twee goals verschil kan winnen van een Spaanse tegenstander, dan is het Manchester City wel. Het is de enige Engelse ploeg die daar al eens in slaagde. In november 2011 werd er met 3-0gewonnen bij Villarreal.

De voorbereiding van City was echter ook niet optimaal. Zondag werd in de kwartfinales van de FA Cup thuis verloren van Wigan Athletic, een club uit de tweede Engelse divisie. “Ik denk dat dit onze slechtste wedstrijd van het hele seizoen was”, zei coach Manuel Pellegrini over die wedstrijd.

Xavi kan Seedorf evenaren

Als Barcelona wel ‘gewoon’ de kwartfinales haalt, is dat voor het zevende jaar op rij. Alleen Manchester United (1997-2003) en Real Madrid (1998-2004) presteerden dat ooit. Xavi kan zijn 161ste Europese clubwedstrijd spelen en daarmee Clarence Seedorf evenaren. Paolo Maldini is de enige die vaker zijn opwachting maakte: 168 keer.