QN Sport+ Television N.V.

Barcelona houdt zicht op landstitel na spektakelstuk in Valencia

Barcelona heeft zondagavond geen fout gemaakt op bezoek bij Valencia. De formatie van trainer Ronald Koeman won en bleef zo in het spoor van Atlético Madrid en Real Madrid. Lionel Messi en Carlos Soler zorgden met prachtige goals voor de hoogtepunten van de avond.

Barça liet donderdag nog een uitgelezen kans liggen om aan kop te komen door thuis te verliezen van Granada (1-2). Na de zeges van Atlético Madrid en Real Madrid van zaterdag hadden de Catalanen maar één doel tegen Valencia: winnen om zo niet verder achterop te raken. Koeman, die in Mestalla vanaf de tribune toekeek vanwege een schorsing, gooide zijn elftal om. Onder anderen Óscar Mingueza en Ilaix Moriba werden kind van de rekening. Sergiño Dest mocht starten en dat deed Jasper Cillessen bij Valencia. De Nederlandse keeper maakte tegen zijn oude club zijn rentree na een knieblessure.

 

Dat Barcelona meer balbezit heeft dan de tegenstander is haast geen nieuws meer te noemen. Net als tegen Granada bleek het tegen Valencia lastiger om ook in de score de dominantie te tonen. Ronald Araújo, de vervanger van Mingueza, probeerde het al vroeg met een poging uit een vrije trap van Messi. Hier lag Cillessen in de weg. Dat deed de doelman later opnieuw toen Antoine Griezmann voor zijn doel opdook. Een van de weinige gevaarlijke momenten van de thuisploeg was een schot van José Gaya dat naast zeilde.

Zo was er na een wat gezapige eerste helft werk aan de winkel voor beide teams. De boodschap in de kleedkamer van Valencia leek het beste te zijn aangekomen, want de thuisploeg opende vlak na rust de score na een opmerkelijk moment. Bij een hoekschop van Valencia ging Barça-keeper Marc-André ter Stegen naar de grond, waarna Gabriel Paulista raak kopte in het lege doel. Ter Stegen leek ervan uit te gaan dat de scheidsrechter had gezien dat hij werd gehinderd, maar na beraad met de VAR bleef het doelpunt van Valencia gewoon staan.

Het antwoord van Barcelona liet echter niet snel op zich wachten. Dat was mede te danken aan Valencia, want na een diepe bal op Frenkie de Jong raakte ex-PSV’er Toni Lato de bal met zijn arm. Messi nam plaats achter de bal, maar stuitte op Cillessen. In eerste instantie ging ook de rebound er niet in, al kreeg Messi het daarna wel voor elkaar om Cillessen te laten vissen. Zo stond het al snel weer gelijk in Mestalla: 1-1. De comeback was vijf minuten later al compleet. De Jong waagde uit een voorzet van Jordi Alba een poging met zijn hoofd. Cillessen kreeg er nog een hand tegenaan, maar had geen antwoord op de inzet van Griezmann die volgde.

Na de 1-2 van de Fransman ontbrak er nog maar één ding om de avond van Barcelona wat meer glans te geven en dat was een hoogstandje van Messi. Fans van de Argentijnse sterspeler werden op hun wenken bediend, want na 69 minuten was het zo ver. Messi legde aan voor een vrije trap en nam die op weergaloze wijze. Met zijn linkervoet krulde de aanvaller de bal in de rechterhoek, via de paal, in het doel. Messi liet Cillessen kansloos met zijn schot en zette Barça zo op een comfortabele 1-3 voorsprong.

Zo dacht Barcelona er wel te zijn, maar Valencia bracht de spanning in de slotfase nog terug. En hoe. Carlos Soler kreeg de bal aangespeeld, zag ruimte en besloot uit te halen. Met een enorme poeier van afstand tekende hij voor de 2-3, waardoor de wedstrijd weer helemaal open lag. De gelijkmaker van Valencia viel niet meer, waardoor Barcelona nog volop meedoet in de strijd om de Spaanse titel.

Het belooft komend weekend een speelronde onder hoogspanning te worden in de top van La Liga. Barcelona krijgt op zaterdag bezoek van Atlético en Real speelt een dag later tegen Sevilla, dat komende maandag nog in actie komt tegen Athletic de Bilbao.

vi.nl