QN Sport+ Television N.V.

Barcelona, Juventus en Real Madrid wijken niet: ’We geven onze Super League-missie niet op’

BARCELONA – Barcelona, Juventus en Real Madrid willen hun plannen voor het opzetten van een Super League doorzetten. Dat hebben de drie topclubs zaterdag in een gezamenlijke verklaring laten weten. De UEFA dreigde vrijdag nog met sancties tegen de clubs, maar dat weerhoudt ze er dus niet van hun plannen door te zetten.

„We zijn ons volledig bewust van de diversiteit aan reacties op het Super League-initiatief. We zijn bereid om de voorgestelde aanpak zo nodig te heroverwegen. Het zou echter zeer onverantwoordelijk zijn als we, ons bewust van de behoeften en de crisis in de voetbalsector, deze missie zouden opgeven. Het doet ons pijn te moeten zien dat onze vrienden en oprichters van het Super League-project gisteren een aantal toezeggingen aan de UEFA hebben ondertekend. Wij willen graag op een gezonde en normale manier blijven discussiëren met de UEFA, om zo tot een duurzame oplossing te komen voor de gehele voetbalfamilie”

 

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin zou van plan zijn om de drie clubs voor twee seizoenen uit te sluiten van Europees voetbal, nu ze vasthouden aan hun plannen voor het oprichten van een Super League, maar daar zijn de clubs dus niet bang voor. „We zijn het aan onze belanghebbenden, de fans, het welzijn van het voetbal en de financiële duurzaamheid van de sport verplicht adequate oplossingen na te streven, ondanks de onaanvaardbare en aanhoudende druk en dreigementen van de UEFA”, valt er te lezen.

Beste oplossingen

„We herhalen dat we met respect en zonder ondraaglijke druk in discussie willen met de FIFA, de UEFA en alle andere belanghebbende partijen, zoals we altijd hebben gedaan. We willen de beste oplossingen voor de hele voetbalfamilie.”

Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, AC Milan, Internazionale en Atlético Madrid waren de andere negen clubs die overwogen mee te doen aan de Super League. Zij hebben zich, mede onder druk van supporters, teruggetrokken. De UEFA heeft een overeenkomst met deze clubs gesloten dat ze samen 15 miljoen euro betalen voor wat de UEFA een ’gebaar van goede wil’ noemde ten behoeve van kinderen, jeugd en voetbal. Ze hebben ook geaccepteerd dat de UEFA vijf procent van de inkomsten inhoudt voor het volgende seizoen.

De plannen voor de Super League kwamen vorige maand naar buiten. De Europese topclubs vinden de verdeelsleutel in de Champions League nu niet goed en vinden dat ze recht hebben op meer geld.

Voorzitter FIFA hoopt op ’vreedzame’ oplossing rond Super League

Voorzitter Gianni Infantino van wereldvoetbalbond FIFA heeft zich in de kwestie rond de Super League achter de UEFA geschaard. Maar Infantino waarschuwt voor een verdere escalatie van de situatie. „Een vreedzame oplossing is beter dan een conflict, we moeten samen problemen aanpakken. Maar we zullen ons altijd verzetten tegen wedstrijden die de eenheid en solidariteit bedreigen”, zei Infantino in een interview met de Spaanse krant As.

Net als de UEFA wijst de FIFA de Super League af. „Desalniettemin is het ook mijn plicht om tussen de partijen te bemiddelen, zodat een diepe en constructieve dialoog op zoek naar positieve oplossingen begint. Maar we zullen geen voorstellen accepteren die in tegenspraak zijn met de waarden van ons spel, zoals sportieve verdiensten, solidariteit, integriteit en gelijke toegang tot competities.”

De Europese voetbalbond UEFA heeft Barcelona, Juventus en Real Madrid gedreigd met sancties vanwege hun initiatief voor een Super League. De negen andere clubs die eerst ook wilden meedoen, hebben al een sanctie opgelegd gekregen. Barcelona, Juventus en Real Madrid hebben in een reactie laten weten hun plannen niet op te geven.

Telesport