QN Sport+ Television N.V.

Barcelona klautert uit het dal: bestedingslimiet met 800 miljoen verhoogd

Barcelona staat er financieel weer een stuk rooskleuriger voor. De competitieorganisatie van LaLiga maakt bekend de bestedingslimiet voor Barcelona met ruim 800 miljoen euro te hebben verhoogd.

De bestedingslimiet, de Límite de Coste, bepaalt het bedrag dat clubs gedurende een seizoen maximaal kunnen uitgeven aan salarissen, bonussen en transfersommen. Het zegt niets over hoeveel ze daadwerkelijk uitgeven.

LaLiga heeft de bestedingslimiet van Barcelona verhoogd van 144 miljoen in de min tot 656,5 miljoen in de plus, een verschil dus van zo’n 800 miljoen. Het geeft aan dat de competitieorganisatie te spreken is over hoe Barcelona orde heeft geschapen in zijn financiële huishouding.

 

Vanwege alle financiële problemen kon Barcelona vorig jaar Lionel Messi niet behouden. Toen bedroeg de bestedingslimiet 96 miljoen euro. In januari 2022 werd zakte die grens naar -144 miljoen. Barcelona was daarmee de enige club met een negatieve bestedingslimiet op het hoogste niveau van Spanje.

 

Wat volgde, was een financiële tour de force. Barcelona stond een kwart van de televisierechten af voor de komende 25 jaar en verkocht 49 procent van de aandelen in Barça Studios. Daardoor kon Barcelona de markt op voor spelers als Robert Lewandowski, Raphinha en Jules Koundé. Andreas Christensen, Franck Kessié, Héctor Bellerín en Marcos Alonso werden transfervrij binnengehengeld.

 

DTSNV

Real Madrid heeft nog altijd de hoogste bestedingslimiet in LaLiga, namelijk 683,5 miljoen euro.

Club Limiet, in miljoenen euro’s
Real Madrid 683,5
Barcelona 656,5
Atlético Madrid 341
Sevilla 200
Villarreal 151

vi.nl