Barcelona kreeg er niemand bij: ‘Dit heeft Koeman niet verdiend’

De winterse transferperiode is ook in Spanje ten einde gekomen en dat betekent dat Ronald Koeman het met deze selectie moet doen bij Barcelona. Wekenlang ging het over eventuele versterkingen die de Nederlandse oefenmeester er nog bij zou krijgen, maar er kwam niemand. Het typeert de situatie waarin Barça verkeert.

Koeman maakte meerdere keren duidelijk dat hij in januari graag wat vers bloed aan de selectie van Barcelona wilde toevoegen. Toch wist de trainer ook van de beperkingen bij de club en dat de kans aanwezig was dat er helemaal niemand zou komen. Aan het einde van vorig jaar leverde Koeman zijn ‘verlanglijstje’ in bij de clubleiding. ‘Iedere coach ziet de maand januari als een moment om de selectie te versterken. Ik ben niet anders, maar het ligt aan de club.’

Op het lijstje stonden zonder twijfel de namen van Eric García en Memphis Depay. García was lang in beeld om de defensie te versterken. Hij speelde in de jeugdopleiding van Barça en stapte over naar Manchester City, waar zijn contract komende zomer afloopt. Mede door blessures en het feit dat hij al heeft laten weten graag te willen terugkeren naar Barcelona deed City-manager Pep Guardiola dit seizoen nog nauwelijks een beroep op de Spanjaard. Koeman hoopte dat Barcelona er met City uit zou komen over een directe overgang, maar dat ging uiteindelijk niet door. ‘We weten dat Eric sowieso volgend seizoen bij ons zal zijn. We hopen dat hij deze maand al aansluit, maar als dat niet lukt zullen we dat accepteren’, was Koeman vorige week nog realistisch.

Memphis was vorige zomer al dicht bij een overgang naar Barcelona, waar hij de opvolger moest worden van Luis Suárez. Koeman is erg gecharmeerd van de aanvaller die bij het Nederlands elftal ook al met hem samenwerkte. Er werd in september gesproken over een transfersom van dertig miljoen euro om het tot medio 2021 lopende contract van Memphis af te kopen, maar de hele deal ging uiteindelijk niet door. Een winterse komst van de Nederlander werd vrijwel direct uitgesloten door Barcelona. Wellicht komt het er komende zomer alsnog van.

En zo bleef het stil wat inkomende transfers betreft. Alleen Carles Aleñá (Getafe) en Jean-Clair Todibo (OGC Nice) werden verhuurd. Dat heeft alles te maken met de situatie bij Barcelona. De club kampt met grote financiële problemen en had eerst spelers moeten verkopen voordat er nieuwe bij konden komen. Daarnaast werken de Catalanen met een interim-bestuur tot er een nieuwe voorzitter is gekozen. De verkiezing voor de opvolger van Josep Maria Bartomeu werd in januari uitgesteld, waardoor de kans op inkomende transfers alleen maar verder afnam.

Volgens El Mundo Deportivo ligt het uitblijven van transfers ook vooral aan het gekibbel in de top van de club. Zonder voorzitter zou iedereen maar zijn eigen weg hebben gekozen, meldt de Spaanse krant, die de schuld bij de raad van commissarissen legt. ‘Ze zullen vast beginnen over hun verantwoordelijk voor de club, dat dit beter is voor de financiële situatie en duizend andere excuses in het belang van de club’, schrijft de krant dinsdagochtend. ‘Maar hebben ze al naar Teletekst gekeken en gezien dat Barcelona dit seizoen nog kan meedoen om de titel, de beker kan winnen en het Paris Saint-Germain lastig kan maken in de Champions League? Het is onbegrijpelijk dat de rvc-leden deze keuze hebben gemaakt. Koeman verdient dit niet en Barcelona ook niet.’

vi.nl

Share article

Latest articles