Basketbal play-off: De Arend redt seizoen, Ruckers op achterstand

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — De Arend heeft zijn play-off kansen levend gehouden door game 3 van de halve finale na vijf extra minuten met 77-73 te winnen van semikampioen Koi Carper. De ploeg kijkt in de mannenhoofdklasse play-off van de Surinaamse Basketbalassociatie wel nog aan tegen een 1-2 achterstand in de best-of-five serie.

Titelverdediger Ruckers staat na het tweede opeenvolgende verlies – 61-70 – tegen de Sociaal Culturele Vereniging Uitvlugt (SCVU) met de rug tegen de muur. Een verlies zondag betekent dat de ploeg definitief is onttroond.

Verlenging

Het goed opgekomen publiek in de Ismay van Wilgen Sporthal genoot zienderogen van beide partijen. Emile la Rose zorgde met een driepunter ervoor dat De Arend al vroeg het voortouw nam. Het was dezelfde speler die ervoor zorgde dat de extra speeltijd na veertig minuten nodig was.

In de verlenging scoorde Kelvin Monkau de eerste basket voor De Arend, voordat Gylan Watamaleo Koi Carper uit een three-pointer naar 67-66 schoot. Chaïef Wielingen, captain Earvin de Randamie en Watamaleo probeerden Koi Carper daarna in de strijd te houden, maar Chayf Elburg, La Rose en aanvoerder Clarence Rozenblad maakten het verschil uit voor De Arend.

“Zo ken ik De Arend. We komen altijd terug”, liet Rozenblad zich na afloop uit tegen de Ware Tijd. Teamwork in de aanval en verdediging hebben volgens de captain geleid tot het resultaat. “We hebben ook veel tot elkaar gesproken op het veld.”

Hard werken

Rozenblad onderkende dat zijn ploeg nog in een moeilijk parket zit. “We gaan zondag in game 4 tweemaal zo hard werken, want we staan nog steeds achter.”

Zijn tegenhanger, De Randamie, keek ondanks het verlies positief terug op het treffen. “We hebben fouten gemaakt en waren slecht in de afronding en verdediging”, analyseerde hij. “We hebben De Arend teveel ruimte gegeven, maar we komen zondag sterker uit de bus.”

La Rose en Monkau maakten elk achttien punten voor de winnaar en bij Koi Carper werd De Randamie met negentien punten topscorer. Wielingen en Watamaleo droegen zestien om dertien punten bij.

tromoto nv

Nu of nooit

Xavier Elburg gaf toe dat Ruckers zich in een moeilijke positie bevindt. “We hadden de wedstrijd in handen, maar zijn ons teveel gaan bezighouden met de arbitrage”, erkende ‘Bigs’. “Daarnaast wilden we niet meer werken voor elkaar en nadat SCVU was ingelopen, waren wij op. Maar zondag is het nu of nooit, maar w’o kon.”

Met een at-the-buzzer lay-up zorgde hij ervoor dat Ruckers de kleedkamers met een 29-27 voorsprong opzocht. Donyell Samson bracht ploegen kort na aanvang van het derde spelbedrijf langszij (29-29), voordat aanvoerder Jaleel Vreden SCVU naar 31-29 schoot.

Samson maakte het publiek daarna wild enthousiast door na een steal uit een one-handed dunk te scoren. SCVU keek daarna niet meer achterom en claimde het duel.

Vreden schreef het succes van de ploeg uit Uitvlugt toe aan een goede start. “We zijn direct gaan pressen en hebben daarnaast vrije worpen benut”, zei de aanvoerder. “We gaan zondag precies hetzelfde doen om ons voor de finale te plaatsen.”

Samson leidde de winnaar met veertien punten, terwijl Byorn Ewyk dertien punten bijdroeg. Jason Fisher en Elburg kwamen bij Ruckers respectievelijk tot vijftien om veertien punten.

Dwtonline.com

Share article

Latest articles