QN Sport+ Television N.V.

België door oog van de naald na spectaculaire comeback tegen Japan

Voor de een is België een goede outsider, voor de ander zelfs een favoriet voor de WK-titel in Rusland. Feit is dat de Rode Duivels in de kwartfinale staan. De ploeg won in blessuretijd met 3-2 van Japan.

Wanhopig drukte Thibaut Courtois zijn armen in beide zijdes en richtte zijn ogen vragend op de helderblauwe lucht boven Rostov, aan het begin van de tweede helft. Even daarvoor had de Belgische doelman geen antwoord gehad op een schot van Takashi Inui, de tweede Japanse treffer in korte tijd. En nu stond hij daar, moederziel alleen, vragend om hulp van boven. En die hulp kreeg hij, bleek een klein half uur later. Met een laat doelpunt zorgde Nacer Chadli ervoor dat de Belgen in de kwartfinale staan.

Juist nadat uitschakeling zo nadrukkelijk had gedreigd. Iets dat, cynisch gesteld, passend zou zijn geweest bij de status van de Belgen, die op het EK van 2016 al naar huis moesten voordat het toernooi goed en wel begonnen is. En om nu te zeggen dat de uitschakeling onverdiend was geweest? Niet echt. In elk geval op basis van de start van de tweede helft, waarin Genki Haraguchi de Japanners op 0-1 schoot. Het leek, zoals dat zo mooi heet, het kantelpunt van de wedstrijd te worden.

Tot die tijd was België namelijk iets dominanter en kreeg het mogelijkheden via Romelu Lukaku, Eden Hazard en Vincent Kompany, die na weken van blessuretijd voor het eerst in de basis startte dit WK. De enige maal dat de Rode Duivels het voor rust enigszins benauwd kregen was toen die anders zo standvastige doelman Courtois een bal door zijn benen liet glippen.

 Figuurlijk benauwd, welteverstaan. In letterlijke zin was het bepaald geen sinecure, voetballen in het snikhete Rostov. Nog wel het meest treffend uitgebeeld door De Bruyne, van wie zijn hoofd haast nog roder was dan het shirt dat hij droeg.

Adnan Januzaj zag het allemaal aan vanaf de bank. Het moet een merkwaardige avond voor hem zijn geweest, de doelpuntmaker namens de Belgen in die zo wonderlijke laatste poulewedstrijd tegen Engeland. Dankzij hem zou zijn land bij een zege op de Aziaten veroordeeld zijn tot de zware kant van het speelschema, met Brazilië als eerst volgende tegenstander.

Maar het had er bij de 0-2 allerminst de schijn van dat het zover zou komen, tegen de vlot combinerende Japanners die bij die stand nog dicht bij een derde treffer waren. Dat veranderde toen Jan Vertonghen, eerder schuldig aan de openingsgoal van Japan, en Marouane Fellaini de stand in korte tijd gelijk trokken. Toen opeens lonkte de kwartfinale weer. En na de late treffer van Chadli in een zinderende tweede helft was die bereikt.