Zaterdag staat de achtste WK-finale in de geschiedenis van het rugby op het programma. Nieuw-Zeeland en Australië nemen het tegen elkaar op in de langverwachte clash der rugbygrootmachten. Welk Oceanisch land mag straks voor de derde keer met de Web Ellis Trofee pronken? En waar kunt u dat live volgen?
In 1823 had ene William Webb Ellis duidelijk genoeg van het voetenwerk wanneer hij tijdens een partijtje voetbal in Engeland de bal in zijn handen nam en zo richting doel liep. Als die mythe klopt, zou Ellis dan beseft hebben dat hij een nieuwe sport uitgevonden had? Of sterker nog, dat er 192 jaar later twintig landen van over de hele wereld zouden strijden voor een beker met zijn naam op? Wellicht niet, en toch bekampen Nieuw-Zeeland en Australië elkaar zaterdag om 17u Belgische tijd in Londen voor de achtste Web Ellis Trofee.
Dubbel en dik verdiend
Een betere finale had de organisatie zich wellicht niet kunnen inbeelden, al lag gastland en favoriet Engeland wel erg vroeg uit het toernooi. Maar met de nummers 1 en 2 van de wereld staat er straks een correcte finale en absolute clash der rugbygrootmachten op het menu. Tot nog toe moest geen van beide teams op de knieën gaan op het WK in Engeland en Wales. En hoewel de sport wordt gespeeld met veel respect en hoffelijkheid, heerst er tussen de twee landen toch een zekere Oceanische rivaliteit. Komt daar nog eens bij dat beide finalisten voor de derde keer wereldkampioen kunnen worden en dus strijden voor de titel van ‘beste rugbynatie ter wereld’. Een titel die de winnaar van zaterdag minstens 4 jaar lang met trots mag dragen.
Waar kan ik de finale volgen?
De 82.000 zitjes in het Twickenham Stadion zijn haast even felbevochten als de wereldbeker zelf. Dat geldt trouwens voor het hele evenement. Het achtste wereldkampioenschap is een recordeditie geworden en doet op verschillende vlakken zelfs beter dan de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Voor de weinige zitjes die er nog zijn, betaal je al snel 700 euro. We nemen dus aan dat u de finale liever van uit uw luie zetel volgt. Dat kan, om 17u op de Franse zender TF1 of via Play Sports van Telenet.
Welk parcours hebben de finalisten afgelegd?
Nieuw-Zeeland zette in zijn eerste wedstrijd meteen troostfinalist Argentinië opzij. Daarna werd het zelfs niet meer spannend in poule C. Namibië (58-14), Georgië (43-10) en Tonga (47-9) maakten geen schijn van kans. Ook Frankrijk ging in de kwartfinale met 62-13 lelijk de boot in tegen het oppermachtige Nieuw-Zeeland.
Maar tegen tweevoudig wereldkampioen Zuid-Afrika moesten de Oceaniërs wel nog eens hun beste beentje voorzetten. The Springboks verloren nipt met 18 tegen 20. Als de finale dezelfde spanning bevat, zal het Londense Twickenham Stadion zaterdag uit zijn voegen barsten.
Australië knokte zich zonder verlies naar een eerste stek in de ‘poule des doods’. Fiji, Uruguay, Wales en Engeland, allemaal gingen ze voor de bijl met nooit minder dan dan 9 punten verschil.
In de kwartfinale tegen Schotland werd het wel even nipt. Zeer nipt zelfs. De Schotten stonden in de laatste minuut nog voor met 32-34 tot scheidsrechter Joubert een buitenspel floot die er geen was. Australië zette de bijhorende penalty om en won in extremis met 35-34.
In de halve finale versloegen ze het sterk aanvallende Argentinië met 15-29. De troostfinale tussen Zuid-Afrika en Argentinië wordt vrijdagavond om 21u gespeeld.
Wie zal straks winnen?
Hoewel Nieuw-Zeeland voor aanvang van het WK al torenhoog favoriet was, laten we deze vraag liever voorzichtig open. Australië won dit seizoen het jaarlijkse Rugby Championship-toernooi en kon daarbij de Nieuw-Zeelanders al eens verslaan. Ze hebben dus het mentale voordeel en bovendien speler van het toernooi David Pocock in hun rangen. Maar… de door hen uitgeschakelde Zuid-Afrikanen noemden dit Nieuw-Zeelands team “de beste ploeg dat de rugbywereld ooit heeft gezien”. Het belooft enorm spannend te worden zaterdag en dus is de enige conclusie die wij durven trekken: Wie niet keek, zal sowieso iets gemist hebben.
Is er anders nog iets dat ik moeten weten?
Vergeet vooral niet dat het Australische team de bijnaam de Wallabies – een verwijzing naar de typerende kangoeroes – draagt en de Nieuw-Zeelanders ook wel als All Blacks door het leven gaan.
Hieronder kunt u alvast de selecties van beide landen zien. Scheidsrechter van dienst is de Welshman Nigel Owens. En o ja, zet op tijd uw televisie aan. Dan ziet u misschien nog de wereldberoemde, traditionele dans van de Nieuw-Zeelanders: de haka.
Bron : Nieuwsblad.be