De openingspartij van Kiki Bertens tegen Angelique Kerber is vanmiddag direct een belangrijke. Voor het gevoel en gemoed voor komende dagen, maar ook omdat ze in de andere twee pouleduels afhankelijker is van haar tegenstander.
Door Rik Spekenbrink
Waarom voel ik me nooit meer zoals in die twee weken op Roland Garros, 2016. Dat vroeg Kiki Bertens zich lange tijd af. Ze haalde er tot ieders verrassing de halve finale. Serena Williams was een tandje te sterk, maar Bertens schakelde in Parijs een hoop tegenstanders van naam uit. Onder wie Angelique Kerber, in de tweede ronde. De Duitse is vanmiddag in Singapore haar eerste tegenstander in de WTA Finals.
Het duel tussen Bertens en Kerber is vanmiddag te volgen in ons liveblog.
Bertens’ coach Raemon Sluiter kan die vraag van Bertens simpel beantwoorden. Toen, twee jaar geleden, verwachtte niemand iets van haar. Ze speelde zonder druk, op haar favoriete ondergrond, en had het vertrouwen van een recente toernooiwinst in Neurenberg. Na Roland Garros veranderde er iets. Bertens werd bekender, was vaker de favoriete in een partij of op een toernooi, en dat bracht een nieuwe status en bijbehorend verwachtingspatroon met zich mee.
Het jaar erop verliep voor Bertens helemaal niet slecht. Ze won opnieuw twee toernooien en stond steady in de top 30 van de wereld. Maar ze voelde zich niet goed. Het leven als tennisprof viel haar steeds zwaarder.
Dit jaar heeft Bertens de volgende stappen gezet. Op de baan en daarbuiten. Na haar toernooizege in Charleston, de kwartfinaleplaats op Wimbledon en titels in Cincinnati en Seoel kwam ze voor het eerst de top 10 binnen. En plaatste zich, na de afmelding van Simona Halep, voor de Finals. ,,Ik heb dit jaar meer gewonnen op hardcourt dan op gravel”, constateerde Bertens terecht. In het Singapore Indoor Stadium wordt ook op hardcourt gespeeld. Bertens begint dus tegen Kerber en kan dit jaar buigen op een fraaie statistiek: van de 15 partijen tegen speelsters uit de top 10, won ze er 10.
Wat er van Kerber verwacht mag worden, is de vraag. Ze won Wimbledon dit jaar, maar was daarna voor een speelster van haar kaliber wisselvallig. Vorige week verraste ze door, na een toch succesvol jaar, coach Wim Fissette op straat te zetten. ,,Misschien hoopt ze op een Korbach-effect”, zei Raemon Sluiter. ,,Ze werkt weer met haar oude trainer.”
De partij tegen de Duitse is meteen van belang voor Bertens, ook al wordt in een pouleformat gespeeld en is een nederlaag dus niet direct desastreus. Maar de twee andere tegenstanders in ‘groep rood’, zijn andere types. Tegen Naomi Osaka en Sloane Stephens is het afwachten, constateerde Bertens. Het zijn vrouwen van de harde, directe klappen. Als die vallen, wordt het een hels karwei. ,,Je bent afhankelijk van hoe zij spelen, ook al weet ik inmiddels dat er altijd kansen kunnen komen”, zei Bertens.
Kerber is meer een schaker, iemand tegen wie je veel rally’s gaat spelen. Dat betekent dat Bertens geregeld zelf het initiatief kan en waarschijnlijk moet nemen. Iets wat haar dit jaar, op de snellere ondergronden, steeds beter lukt. In de training van zondag was duidelijk te zien dat Bertens op aanvallend tennis oefende.
Twee keer verloor Bertens van Kerber, maar die ene zege moet vertrouwen geven. Dat gevoel van Roland Garros 2016, dat wil ze vanmiddag in Singapore oproepen.
Bron : ad.nl