Beter spelend Suriname ook ten onder tegen Cuba

door John Zaalman

PARAMARIBO — Suriname heeft op dag twee van de Continental Championship in Charleston, West Virginia (Verenigde Staten) beter spel geleverd. Echter, woensdagmiddag in Charleston Coliseum & Convention Center werd weer een nederlaag geleden en wel tegen Cuba, dat met 25-11, 25-19, 25-23 triomfeerde.

Suriname startte met aanvoerder Keven Sporkslede, setter Leonel Mahabali, libero Anferney Schmeltz, David Pinas, Ethan Asimia en Zefanio Breinburg in de basis. Breinburg was met elf punten uit tien kills en een block het meest productief bij de nationale mannenvolleybalselectie van Suriname. “We waren ondanks een trage start in de eerste set beter voorbereid op Cuba”, onderstreepte Breinburg tegenover de Ware Tijd.

Alles geven

Suriname dirigeerde het spel lange tijd in de tweede spelperiode, voordat het uiteindelijk bezweek. In de derde periode werd een goede inhaalslag gemaakt, maar Cuba trok met 25-23 aan het langste eind. “Cuba was goed, maar we hebben niet onder gedaan”, vervolgde de Most Valuable Player van de tweevoudig Caribisch kampioen. “De pass liep vandaag beter bij ons en het blok werd op verschillende momenten ook goed geplaatst.”

tromoto nv

Donderdag is Puerto Rico in de laatste voorrondepartij de opponent. Breinburg: “We verwachten tegen Puerto Rico alles op het veld te geven. Ze lijken meer op ons niveau te spelen dus het wordt een toffe battle oftewel do-or-die.” Puerto Rico kreeg een dag eerder met 21-25, 19-25, 15-25 op zijn broek van de Cubanen.

Breinburg is ingenomen met de sfeer binnen de nationale selectie. “We zijn sinds El Salvador naar elkaar gegroeid en de teamcohesie is goed.” Voorzitter Lionel Blokland van de Surinaamse Volleybalbond vond dat de nationale selectie, in vergelijking met de openingsontmoeting de avond tevoren tegen de Amerikanen, beter spel heeft geleverd tegen de Cubanen. “Op de eerste set na is Suriname duidelijk beter gaan spelen. Het block en de aanval sloten goed aan en dat ondanks het niveauverschil weer duidelijk te merken was.”

Leerproces

Sporkslede merkte na de partij, in gesprek met de Amerikaanse commentatoren Rob St. Claire en Everette Dolorme van het Amerikaanse YouTube Channel, op dat de openingsset meer een kwestie van aanpassen was. “Daarna speelden we beter, maar het was duidelijk te merken dat we op een bepaald moment terugvielen. Die mannen zijn professionals. We begonnen in de derde set van de wedstrijd te genieten en maakten punten. Ik moet toegeven dat Cuba toen ook fouten maakte.”

St. Claire wees erop dat de goal van bondscoach Carlos Orta FellovĂš is om ten minste Ă©Ă©n set te winnen, waarop Sporkslede antwoordde: “De focus is Ă©Ă©n of twee sets of misschien zelfs de wedstrijd tegen Puerto Rico winnen. Maar tot nu toe is het een leerproces voor ons.”

David Pinas droeg zeven punten uit vijf kills en twee blocks bij voor Suriname. Captain Hermandez Mergarejo werd met veertien punten uit twaalf kills, Ă©Ă©n block en Ă©Ă©n ace topscorer bij Cuba. Jose Miguel Suarez eindigde met veertien punten uit acht kills, twee blocks en vier aces.

Dwtonline.com

Share article

Latest articles