Bondscoach Marokko noemt blokkade Franse clubs ‘sportieve discriminatie’

Vahid Halilhodzic heeft geen goed woord over voor het besluit van de Franse profclubs om een vertrek van hun niet-Europese internationals naar de nationale ploegen te blokkeren. De bondscoach van Marokko spreekt van een groot onrecht voor het Afrikaanse voetbal.

Aangezien de WK-kwalificatiereeks in Zuid-Amerika al uit het programma is gehaald, worden vooral de nationale teams in Afrika getroffen door het unanieme besluit van de clubs uit de Ligue 1 en de Ligue 2 om geen internationals af te staan die buiten Europa moeten spelen. Aanleiding voor deze blokkade is de feit dat die spelers bij hun terugkeer in Frankrijk eerst in quarantaine zouden moeten gaan, voordat ze weer in actie kunnen komen voor hun club. De FIFA staat dit toe, als er een quarantaineplicht geldt.

 

Het is een grote klap voor diverse nationale ploegen in Afrika. Zo herbergt de selectie van Senegal voor de Afrika Cup-kwalificatieduels in maart twaalf spelers uit Frankrijk. Marokko is met √©√©n speler (Stade Rennes-verdediger Nayef Aguerd) minder hard getroffen, maar desondanks trok Halilhodzic fel van leer op zijn persconferentie. De voormalig trainer van FC Nantes sprak van ‘sportieve discriminatie’ tegen Afrikanen, noemde het een groot onrecht en riep de spelers op gehoor te geven aan hun oproep.

‘Waarom wordt Europa anders behandeld dan Afrika, ik vind dat niet eerlijk’, zei Halilhodzic donderdag onder meer tijdens het persmoment waarop hij de selectie van Marokko bekendmaakte. ‘Er is geen wet die spelers ervan weerhoudt zich bij hun nationale ploeg te melden. Er zijn overal problemen, we moeten ermee dealen en stoppen met huilen. Als ze niet naar Marokko kunnen komen, zal ik compromisloos zijn. Het is ook aan de spelers om te zeggen: “Waarom geldt dit alleen voor Afrika?”.’

Tannane
Hilalhodzic ruimde in zijn selectie plek in voor de nodige bekende gezichten. Uit de Eredivisie mogen Zakaria Aboukhlal (AZ) en Oussama Tannane (Vitesse) zich melden voor de kwalificatieduels met Mauretini√ę en Burundi. Met Sofyan Amrabat (Fiorentina) en Hakim Ziyech (Chelsea) zitten er ook twee oude bekenden uit de Nederlandse competitie in de selectie. Munir El Haddadi kan zich na zijn interlandswitch opmaken voor zijn debuut voor Marokko. De aanvaller van Sevilla speelde in 2014 √©√©n interland voor Spanje.

vi.nl

Share article

Latest articles