Britse geheime diensten: ’Russen wilden Spelen in Tokio in de war sturen’

Hackers in dienst van het Russische leger zouden geprobeerd hebben de Olympische Zomerspelen in Tokio te dwarsbomen. Ze probeerden voor zowel bedrijven, toeschouwers als atleten de voorbereidingen in de war te sturen, concluderen de Britse en Amerikaanse geheime diensten.

De Olympische Spelen zouden afgelopen zomer plaatsvinden in Japan, maar door het coronavirus zijn ze een jaar uitgesteld. De voorbereidingen van de hackers van de Russische militaire geheime dienst waren toen echter al aan de gang. Russische atleten werden door een nationaal dopingschandaal al in 2019 uitgesloten van deelname aan de Spelen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab noemt de poging tot hacking „cynisch en roekeloos.” „We veroordelen dit op de strengst mogelijke manier.”

Russische hackers hadden eerder al de Winterspelen en de Paralympische Spelen van 2018 als doelwit. Toen stuurden ze de ticketverspreiding en het wifi-signaal in de stadions in de war, en probeerden ze de computers van de organisatie en sponsors onbruikbaar te maken. Volgens het Brits-Amerikaanse onderzoek probeerden de Russen zich toen te ’vermommen’ als Noord-Koreaanse en Chinese hackers.

In de VS worden twee hackers aangeklaagd, meldt de Britse overheid. Het zou gaan om spionnen met de codenamen ’Sandworm’ en ’Voodoobear’.

Telesport

Share article

Latest articles